Flere norske oppdrettsselskaper posisjonerer seg nå på Island. Norway Royal Salmon ASA (NRS), med hovedaksjonær Helge Gåsø fra Frøya, blar opp 29 millioner euro (nær 270 mill. kroner) for halvparten av aksjene i det islandske selskapet Arctic Fish.

Tidligere i år kom også nyheten om at Måsøval Fiskeoppdrett har kjøpt seg opp i islandsk oppdrett.

- Et spennende område med et stort vekstpotensial

Tidspunkt for gjennomføring av handelen mellom NRS og Arctic Fish avhenger av godkjenninger fra tredjeparter, opplyser selskapene i en pressemelding.

- NRS ser på Island som et spennende område med et stort vekstpotensial, og vi vil gjennom transaksjonen få en posisjon på Island hvor vi kan ta en aktiv rolle i bransjens videre utvikling. Transaksjonen fører til at Arctic Fish vil kunne dra nytte av NRS sin kompetanse både på oppdrett og salg, og målet er å bygge det ledende oppdrettsselskapet på Island, uttaler konsernsjef i NRS, Charles Høstlund.

Fiskeoppdrett på Island er en relativt ung industri sammenlignet med i Norge. Det er ifølge NRS per dags dato seks oppdrettere på Island, hvor Arctic Fish er en av de ledende målt i konsesjoner.

- Siden Arctic Fish ble grunnlagt i 2011, har de posisjonert seg som et av de ledende oppdrettsselskapene på Island, og selskapets oppdrettsvirksomhet foregår i Vestfjordene. Området har mange likhetstrekk med Finnmark, og er derfor et meget ettertraktet område for oppdrett av laks og ørret, opplyser NRS i en pressemelding.

Strategiske fordeler

Arctic Fish har konsesjoner i tre fjorder, for en samlet årlig produksjon på ca. 9 000 tonn fisk. Selskapet bygger for tiden sitt eget smoltanlegg, som ved ferdigstillelse vil ha en årlig kapasitet på ca. 7 millioner smolt.

NRS og Arctic Fish ser flere strategiske fordeler ved handelen.

- For NRS er transaksjonen en attraktiv mulighet til å få en eksponering mot den voksende oppdrettsnæringen på Island gjennom et samarbeid med ett av landets ledende aktører. For Arctic Fish er transaksjonen en mulighet til å dra nytte av kunnskapen og erfaringene til ett av Norges ledende selskaper innen oppdrett av laks. På grunn av de like klimaforholdene mellom Finnmark og Island er dette ansett som en transaksjon med stor strategisk verdi for Arctic Fish. Transaksjonen er innenfor NRS sitt uttrykte femårsmål om å vokse seg til et av de ledende oppdrettsselskapene for laks, uttaler NRS.

- Det er synergier å finne innen alle områder for NRS og Arctic Fish, fra smoltanlegg til oppdrettsvirksomhet, produksjon, salg og distribusjon. Vi tror samarbeidet med NRS vil støtte fremtidig vekst i Arctic Fish, i et miljø som passer bra for bærekraftige oppdrett, sier daglig leder Sigurður Pétursson i Arctic Fish i pressemeldinga.