Lakselusplagen koster norsk oppdrettsnæring 500 millioner kroner årlig, men ny forskning kan sette en stopper for dette.

En feltstudie som sammenligner lusetall, dødelighet og vekst for laks i lukkede og åpne merder, gjennomført av forskere ved Veterinærinstituttet, viser positive resultater for havbruksnæringen.

– Normalt sett drives fiskeoppdrett i åpne notposer som flyter i sjøen. Der er det fri flyt av vann, inn og ut av systemet. Lakselusen befinner seg stort sett i de øverste meterne i vannsøylen, så derfor har vi sett på hva som skjer når man lukker notposen, sier Eirik Biering, leder ved Veterinærinstituttets seksjon for miljø og smittetiltak i Trondheim, til NRK.

I studien brukte de en metode som tok vannet inn fra 25 meters dyp, for å unngå lakselusen. Det førte til at lusa ble borte.

Det er likevel fortsatt en lang vei å gå før teknologiløsningen kommer på markedet.

– Det er jo noen utfordringer med dette systemet også. Vi må få til en god vannutskiftning, slik at fisken trives, sier Biering. (©NTB)