Lokalavisa Hitra-Frøya og iLaks omtalte tidligere idag en sak fra Adresseavisen, hvor Lerøy Midt har blitt ilagt en bot på 1,4 millioner kroner etter at 25.000 fisk gikk tapt under avlusning.

Lerøy Midt varsler at de anker pålegget.

– Lerøy Midt er ikke enig i Mattilsynets vurderinger og rettsanvendelse i denne saken og vil derfor sende inn en anke på vedtaket, skriver Lerøys konserndirektør for oppdrett Stig Nilsen i en epost til iLaks.

- Teknisk feil

Den ekstraordinære dødeligheten oppsto under ferskvannsbehandling utført av brønnbåten “Havtrans” i fjor sommer. “Havtrans” hadde ikke tidligere utført denne type oppdrag.

– I mai 2016 behandlet Lerøy Midt fisk på lokaliteten Badstuvika ved Hitra, med ferskvann. Behandlingen var ikke vellykket, og ledet til tap av om lag 22.000 fisk med en snittvekt på 2,5 kg. Hendelsen er beklagelig og har ført til endringer i bruk av brønnbåter til slik behandling. Hovedårsaken til skadet fisk og dødelighet ved denne hendelsen, ble i ettertid vurdert som teknisk feil på brønnbåtens system for ferskvannsbehandling. Dette er selvsagt utbedret og utstyret fungerer tilfredsstillende, skriver Nilsen i en epost til iLaks.

Mattilsynet leverte rapport om hendelsen til selskapet den 20. juli etter tilsyn på lokaliteten 7. juli. I tilsynsrapporten ble Lerøy Midt kritisert for sen varsling av hendelsen, men leder og ansatte på lokaliteten ble berømmet for godt drift, tilfredsstillende dokumentasjon og gode holdninger til fiskevelferd.

Mattilsynet åpnet saken på nytt i august måned, etterspurte ytterligere informasjon om hendelsen og fikk oversendt dokumentasjon. Den 17. november mottok Lerøy Midt et varsel om vedtak, og 19. desember fattet Mattilsynet endelig vedtak i saken.

Anker millionbot

Mattilsynet har ilagt Lerøy Midt et gebyr på nærmere 1,4 millioner kroner. Mattilsynet fikk fra sommeren 2016 anledning til å ilegge gebyr etter Dyrevelferdsloven.

– Lerøy Midt er ikke enig i Mattilsynets vurderinger og rettsanvendelse i denne saken og vil derfor sende inn en anke på vedtaket, skriver Nilsen.