De første søknadene ble sendt inn til Fiskeridirektoratet allerede høsten 2015. Så langt er det imidlertid kun to selskaper som har fått tilslag på utviklingskonsesjoner. Det er SalMar og Nordlaks, og de har begge fått tildelt færre konsesjoner enn de søkte på ved sine respektive konsepter.

Forsiktig

Marine Harvest har flere ulike søknader inne på såkalte utviklingskonsesjoner som skal tildeles selskaper som vil utvikle ny oppdrettsteknologi. Konsernsjef Alf-Helge Aarskog mener tildelingsprosessene kunne gått raskere.

– Jeg forstår ikke hvorfor man skal være så veldig forsiktig med dette. Det er selskapene som tar risikoen. Ny teknologi trengs, og det er bra for Norge. Vi må finne løsninger på de utfordringene vi har, sier han til Bergens Tidende.

Trenger mer fisk og ny teknologi

Sunnmøringen understreker at det blir viktig å komme i gang med å teste ut ny teknologi for å bekjempe utfordringene en har i produksjonen – spesielt med tanke på lakselus.

– Verden trenger mer fisk, det er det ikke tvil om. Dette er en av de store trendene innen mat­produksjon. Men da er ny teknologi veldig viktig, sier han.