“SP1 Markets and Carnegie follow on the heels of Swedbank, downgrading Fish Farming”, skrev Swedbank-analytiker Marius Gaard på Twitter 7. mars.

Det var en mager trøst, skriver iLaks.no

Dramatisk

Både Swedbank, Sparebank1 Markets og Carnegie lå inne med gale anbefalinger på laksesektoren denne vinteren.

Et uventet dramatisk prisfall har preget laksemarkedet etter nyttår. Svekkelsen i spotmarkedet har dratt med seg børsverdiene ned, og akkumulert et papirtap på hele 35,4 milliarder kroner på tre måneder.

Det største absolutte aksjetapet er, naturligvis, hos den aller største spilleren, Marine Harvest. Her har 10,1 milliarder kroner dunstet bort siden 30. desember. Det betyr 1,7 milliarder kroner i minus for storaksjonær John Fredriksen.

Verst for NRS

Men målt i prosent av markedsverdi er likevel Marine Harvests kursreduksjon den laveste blant selskapene i utvalget. Her er det Norway Royal Salmon (NRS), hårfint foran SalMar, som står for den tyngste nedgangen. NRS har mistet 28,9 prosent av sin børsverdi de siste tre måneder. Samme tall for SalMar er 28,0 prosent.

SalMar og NRS har som kjent sine hovedaksjonærer tilknyttet Frøya.

Denne uken var det kun fire salgsanbefalinger på lakseaksjene.

Kastet kortene

Hele denne vinteren har det vært en overveldende overvekt av kjøpsanbefalinger på lakseaksjene, til tross for at flere toneangivende meglerhus har kastet kortene, og gått fra kjøp til hold, den siste måneden.

For Marine Harvests vedkommende er det nå åtte kjøpsanbefalinger, syv nøytrale/hold-anbefalinger og kun én salgsanbefaling, sistnevnte av Nordea Markets.