Den knallgule riggen ruver i terrenget der den ligger på beddingen ved verftet i Quingdao i nordøstlige Kina. Med en diameter på 110 meter og høyde på 68 meter er «Ocean Farm 1» SalMar-gründer Gustav Witzøes potente svar på norske myndigheters utfordring til oppdrettsnæringen om å tenke nytt, skriver iLaks.no

Rød løper

Lørdag kunne hans kone, Oddny Witzøe, sende champagneflasken inn i stålskroget til den 7.000 tonns tunge halvt nedsenkbare riggen som har en prislapp på mellom 700 og 800 millioner kroner.

– Framtiden starter nå! sa Gustav Witzøe ifølge Frøya.no i forbindelse med overrekkelsen.

Witzøe ledet en delegasjon fra SalMar, sammen med blant andre konsernsjef Trond Williksen, og ble møtt av en 200 meter lang rød løper og direkte overføring på kinesisk tv.

To måneder

Etter overtakelsen av riggen var det stor middag i Quingdao, etter at kineserne har bydd på et 50 manns trommekorps, dansere, kinesiske løver og selvsagt et imponerende fyrverkeri.

Nå skal merden klargjøres for ferden fra Kina til Norge. Reisen går rundt spissen av Sør-Afrika, og er beregnet til å ta to måneder. Deretter skal havmerden plasseres på en lokalitet på Frohavet.

I månedsskiftet august-september vil 1,5-1,6 millioner storsmolt settes ut i havmerden, hvor fisken vil fôres opp til slaktevekt på omlag fem kilo.