Rasmus Hansson (MDG) mener oppdrettsnæringa må granskes etter rapporter om press mot oppdrettskritiske forskere. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Rasmus Hansson (MDG) mener oppdrettsnæringa må granskes etter rapporter om press mot oppdrettskritiske forskere. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

MDG vil granske press mot oppdrettsforskere – Sandberg sier nei

MDG ønsker en uavhengig gransking av situasjonen for oppdrettsforskere, etter rapporter om press mot oppdrettskritiske forskere. Fiskeriministeren sier nei. 

Miljøpartiet de Grønne ber nå regjeringen om å iverksette en uavhengig gransking av situasjonen for fri oppdrettsforskning, ifølge  Morgenbladet .

I første del av en  serie  om sjømatnasjonen Norge fra Morgenbladet og nettmagasinet Harvest, fortalte 20 forskere i juni om store omkostninger ved å forske på eller publisere tema som utfordrer sjømatindustrien, forvaltningen og næringsvennlige politikere.

– Jeg har hatt en del med norske naturvitenskapelige forskningsmiljøer å gjøre opp igjennom årene. Men ingen andre steder har jeg hørt om den typen konflikt og bruk av hersketeknikker overfor fri forskning som det Morgenbladet har skrevet om, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

- Mangler forståelse

Han mener næringen mangler forståelse for uavhengig forskning.

– Det er en næring som er så ny og som har vokst så bråfort at mange aktører ikke har fått tid til å lære seg betydningen av å vise respekt for kritisk uavhengig forskning, mener Hansson.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) mener på sin side at en gransking av oppdrettsnæringen ikke er nødvendig.

– Jeg ser ikke behov for en uavhengig gransking nå. Samtidig må både myndighetene og forskningsinstitusjonene løpende vurdere om systemene er gode nok for å ivareta og sikre god og uavhengig forskning, skriver Sandberg i sitt svar til Hansson.

Hansson vil følge opp saken i Stortinget etter sommeren.

– Det burde være en selvfølge at vi får et flertall for en gransking. Ingen har noe å frykte om oppdrettsnæringen har rent fôr i posene sine, sier han.

Mer å lese på Hitra-Frøya:
Nytt fra HF+:
Leses nå:
Flere nyheter

Tidligere SalMar-topp gjør det sylskarpt i aksjemarkedet

Til tross sin unge alder; han har vært konsernsjef i Seafarm Invest (senere omdøpt til Nova Sea), Aker Seafoods og SalMar. Nå er Yngve Myhre er investor. Og har sylskarp avkastning.

comments powered by Disqus

Portrettet: - Jeg rakk å tenke - nå dør jeg

Thormod Høyen så døden i hvitøyet under en dramatisk motorsykkelulykke. Dette endret hans livsplan. Nå blir han vikarprest i Frøya de neste månedene.

Frode Arntsen forlater Lerøy Midt:

Slutter ved nyfabrikken for å gå over til konkurrenten

Prosjektlederen for Lerøy Midts nye fabrikk på Jøsnøya slutter for å gå over i en ledende stilling hos SalMar.

I helga må Maja kjøre minst 386 km/t

- Både bilen og været må være med oss - men jeg har trua

Kystpilgrimsleia

Prøveseiler den nye leia

Hele denne uka "prøvekjøres" områdene i og rundt Hitra og Frøya

50 biler stiller til start

Det er mange år siden så mange biler har stilt til start i bilcross i Neverlia, som lørdag. Carina lervik lover publikum et opplevelses-kick.

Kystverket beroliger: - Får beholde sveipet

- Vi skjønner hvor viktig lyssveipet er for folk, sier Bjørn Relling fra Kystverket.