Som første oppdrettsselskap i Norge, legger Måsøval Fiskeoppdrett, med hovedbase på Frøya, elektrisk kraft fra land til alle sine anlegg, skriver ilaks. Støyende og forurensende diselaggregater, som har et forbruk på opptil 70.000 liter i året, skal være borte innen 2016. Fra da av skal  skal anleggene få strøm fra land gjennom høyspentkabler.

– Det er både kostbart og komplisert, men det er fullt gjennomførbart, sier Monicha Seternes, forsknings- og utviklingsleder i Måsøyval Fiskeoppdrett til NRK.

- Veldig viktig for Norge

Ifølge ilaks investeres det ti millioner kroner på løsninga, som skal være inntjent på ni år. Enova støtter prosjektet med nesten fem millioner kroner.

– Det er et veldig positivt prosjekt i en næring som er veldig viktig for Norge. Vi håper at resten av oppdrettsnæringen nå følger etter, sier Oscar Gärdeman, markedssjef for Industri og fornybar energi i Enova.

Tror dette er framtidas løsning

- Dieselelektrisk drift nyttegjør anslagsvis bare 50 prosent av produsert elektrisk kraft. Kombinert med  en lav effektfaktor blir ikke dette miljøvennlig, fortalte daglig leder Torbjørn Ulvnes. Innen i sommer hadde selskapet lagt landstrøm med høyspent sjøkabel kabel til to oppdrettslokaliteter tilhørende Marine Harvest, men Ulvnes har tro på at høyspent blir løsningen for flere i framtida.

- Selskaper som har regnet på driftskostnader sier at de totalt sett vil spare inn anlegget på innen få år. Det har vært en stor respons fra hele næringen og fra store deler av landet. Vi har opsjoner på flere avtaler for flere nye anlegg, og har fått signaler på at det kommer  bestillinger, sier han.