På oppdrag for Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) vurdert nytte og risiko ved å spise fisk. Rapporten er en oppdatering av vurderingen som komiteen publiserte i 2006. VKM konkluderer i dag med at det er godt dokumentert at fisk beskytter mot hjerte- og karsykdom. Fisk bidrar også positivt til utviklingen av nervesystemet hos foster og spedbarn, skriver VKM på sine nettsider.

Ved dagens nivåer av miljøgifter i oppdrettsfisk og villfisk får verken storspisere eller andre i seg skadelige mengder av PCB, dioksiner og kvikksølv fra fisk, skriver analysen.

- VKMs beregninger viser at man kan spise over én kilo oppdrettslaks eller noe mindre makrell i uken uten at man risikerer å få i seg skadelige mengder av PCB og dioksiner. Dette gjelder også når en legger til PCB og dioksiner fra kosthold ellers og tran, sier medlem av Hovedkomiteen i VKM, Janneche Utne Skåre, som har ledet arbeidet med vurderingen.

- I sannhet en gledens dag

Det har vært knyttet stor spenning til funnene i den nye analysen. Leder i Norske Sjømatbedrifters landsforening (NSL), Svein Reppe, uttaler i dag at det er en gledens dag.

- Det er i sannhet en gledens dag for alle. At gravide og kvinner i fruktbar alder også kan nyte et måltid oppdrettlaks uten å tenke på eventuelle skadevirkninger er ekstra gledelig, skriver Reppe i en pressemelding mandag, gjengitt hos ilaks.no

- NSL er stolte av den jobben som er gjort av oppdretterne og fòrselskapene som her viser at de har tatt dette på alvor. Disse resultatene danner et meget godt grunnlag for videre vekst i næringa, sier Reppe.

- Godt dokumentert

Forskningen som har undersøkt helseeffekter av å spise fisk, har sett på fisken med det innholdet den faktisk har av næringsstoffer, miljøgifter og andre uønskete stoffer.

VKM konkluderer at det er godt dokumentert i forskningen at fet og mager fisk beskytter mot hjerte- og karsykdommer. Det er også godt dokumentert at fisk bidrar positivt til utviklingen av nervesystemet hos foster og spedbarn som ammes når mor spiser fisk.

- De som spiser lite fisk, det vil si mindre enn tilsvarende ett fiskemåltid i uken, kan gå glipp av helsefordeler. - Det er godt dokumentert at fisk er sunt og helsebringende. Per i dag spiser voksne og barn gjennomsnittlig nok fisk til å dekke behovet for marine omega-3 fettsyrer, men det gjør ikke gravide, sier Janneche Utne Skåre

Rapporten ble overlevert til Mattilsynet mandag formiddag.