Hitra utmarksråd ved leder Torfinn Stub har levert årsmelding for 2016.

Der står det blant annet at det ble skutt 949 hjort i 2016, mens 28 ble drept i trafikken.

Tilsvarende for rådyr var 307 og 53.

Antall trafikkdrepte dyr har gått ned siden 2013, og det tolkes som at bestanden har gått ned.

- Fellingsresultatene indikerer at vi er på rett vei i forhold til målene i forvaltningsplanen Skal vi lykkes med å nå målene om mere bærekraftige bestander, bør andelen hanndyr, etter leders vurdering, fortsatt reduseres. Spesielt bør andelen hanndyr > 2 år ned. Jeg minner igjen om målet --- «Innen spesifiserte grupper (eks. voksne bukker) skal beskatning spres på ulike alders- og størrelsesklasser.» Vi behøver ikke nødvendigvis skyte de største bukkene, i sin beste alder. I leders enkle verden, vil vi, ved å spare disse i ennå større grad, få større konkurranse om kollene, tidligere paring og tidligere kalvefødsel (større kalver). Da er vi inne i den gode sirkel i forvaltningen, skriver Stub.

Det er også gjort et godt arbeid for å få ned antallet predatorer. I 2016 ble det felt henholdsvis 531, 171 og 72 kråke, ravn og mink.

- Her gjøres et veldig bra arbeid, som fortjener honnør og som allerede har fått positiv betydning for utviklingen av artsmangfoldet. Predatorprosjektet er i år ved veis ende. Det er mye som tyder på at prosjektet må videreføres, enten som prosjekt eller som en varig ordning, Eventuelle tilpasninger/justeringer kan være nødvendig.

Året har ellers vært preget av misnøye blant utmarkslagene.

- Styret registrerer at det er en viss uro innenfor Utmarksrådet. Jaktfelt har meldt seg ut av sine utmarkslag, det jobbes med å opprette nye utmarkslag innenfor eksisterende lag, og Asmundvåg Utmarkslag har meldt seg ut av Hitra Utmarksråd. Hvorfor dette skjer er uklart både for undertegnede og styret. Styret vil sette pris på å få misnøyen opp på bordet. Først da kan vi ta tak i det og gjøre noe med det gjennom åpent diskutere oss fram til hvordan vi kan få til best mulige løsninger for oss priviligerte grunneiere og jaktberettigede, skriver Stub.