- Det fremstår som opplagt økonomisk motivert kriminalitet, sa aktor Knut Meek Corneliussen under rettssaken mot den tiltalte frøyværingen i kamskjelldykkersaken. Aktor mente fem måneders fengsel var en passende straff etter at kamskjelldykkeren Krasimir «Kris» Krastev (56) døde på jobb.

Men Nordmøre tingrett ser det annerledes og har idag frikjent den tiltalte daglige lederen i Frøyaselskapet.

Daglig leder sto tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven. I tiltalen på elleve sider mente aktoratet at det var brutt en rekke regler som skal sørge for sikkerheten til dykkerne. Blant annet ble det nevnt manglende kommunikasjon med dykker og manglende reservedykker.

Daglig leder sa seg ikke skyldig da rettssaken gikk i Kristiansund for to uker siden. Krasimir «Kris» Krastev døde på dykkeoppdrag utenfor Smøla i 2014. Tidligere hadde to andre dykkere tilknyttet samme firma dødd i tjenesten.

Tingretten har kommet til at kamskjellvirksomheten ikke rammes av arbeidsmiljøloven, og frifinner derfor daglig leder for straffansvar etter tiltalen. Retten har kommet fram til at dykkerne drev med fangst. Fiske og fangst omfattes ikke av Arbeidsmiljøloven.

I dommen viser tingretten til at Atlantic Strømøyvåg inngikk en samarbeidsavtale med flere dykkere. I avtalen er stillingsbetegnelsen dykker/fisker.

- En er innenfor kjerneområdet for legalitetsprinsippet, nemlig at ingen kan dømmes uten etter lov. At reglene i forskrift om utførelse av arbeid under vann burde kommet til anvendelse på slik kamskjelldykking som ble utøvd om bord i Atlantic Strømøyvåg og at brudd på slike regler blir sanksjonert med straff, er en oppgave for lovgiver, skriver retten.

Bistandsadvokaten hadde bedt om 125.000 kroner i erstatning til enken og hver av de to dødrene etter avdøde. Nordmøre tingrett mener dette spørsmålet behandles bedre i en sivilsak.

Aktor i saken, Knut Meek Corneliussen, er ikke fornøyd med utfallet i tingretten, og uttaler i dag til adressa.no at det vil få konsekvenser dersom denne dommen blir stående.

-  Hvis dommen blir stående, betyr det at det er mer eller mindre fritt frem i dag. Hvis denne typen arbeid ikke er omfattet av arbeidsmiljøloven, så kan de gjøre hva de vil. Hvis man skal legge rettens vurderinger til grunn, må Stortinget som lovgiver inn her, sier Meek Corneliussen til adressa.no . Han legger til at de nå vil bruke tid på å vurdere dommen.

Krasimir Krastev ble funnet livløs av en yngre dykkerkollega. Foto: Privat