Vilde Wedø Jektviks mestringsstrategi etter at hun fikk kreftdiagnosen var å fylle dagene med positive opplevelser. Etter at Vilde døde i april 2015 ble det opprettet en minnekonto i hennes navn. Den har gitt mange unge kreftrammede over hele landet muligheten til å realisere sine gleder i hverdagen. Minnekontoen passerer i disse dager over en halv million kroner.

Overfører hver bursdag

Vilde skulle fylt 22 år i dag, mandag 20. november. For to år siden mottok Kreftforeningen den første sjekken i fra Vildes Minnekonto. Det er Kreftforeningen som administrerer og fordeler pengene som i hovedsak er gitt av øyværinger, og hvert år på Vildes fødselsdag bruker familien å overføre summen som har kommet inn det foregående år. Når det i dag, mandag, overføres penger på ny vil summen overstige kroner 500 000.

- Givergleden har vært stor og giverne har sørget for at minnekontoen fylles opp hele tiden. Vi er fryktelig takknemlig for alle små og store beløp, sier Vildes foreldre Ellen og Kolbjørn, og hennes søstre Andrea og Mari. Å få hjertevarme meldinger fra gode mennesker som forteller hvorfor de ønsker å støtte Vildes minnekonto, blir stadige påminnelser om at Vildes godhet og engasjement lever videre, forteller familien.

- Det er tydelig for oss at formålet med Minnekontoen treffer og at mange ønsker å bidra til en bedre hverdag for de som får livet snudd på hodet gjennom en kreftdiagnose.

Det har kommet inn pengegaver fra ungdommer som har fått overskudd fra klasseturer, fra turmarsjer på kryss og tvers i Norge, fra Hjertevennkvelden, fra en konsert, bursdager, adventskalendere, solgte strikkeoppskrifter, minnegaver i forbindelse med begravelser, fra Frøya Motorsportsenter og Tante Gikkes bursdagslotteri.

- Kjente og kjære pleier også å sette inn penger til jul og på Vildes fødselsdag. Familien er smertelig klar over at det er alt for mange mennesker der ute som bærer på vonde tap. Det er sånn livet er. Vi finner styrke i å møte mennesker som har gått veien før oss, de viser oss at det er mulig å leve videre selv om det er vanskelig, sier Ellen og Kolbjørn.

Minnekontoen

Så langt har 44 unge kreftrammede fått tildelt penger fra Vildes minnekonto. Søkerne kommer i fra hele landet og er i alderen 18 til 35 år.

- I søknaden skriver de hva som er gleder i hverdagen for dem og hva de vil bruke pengene til. Det er alt fra å kjøpe seg et kamera til opplevelser, forteller Mari.

- Minnekontoen er veldig meningsfull for oss. Vi finner ikke ord som kan beskrive følelsene som settes i sving når vi får tilbakemelding fra søkerne over hvor takknemlige de er for tildelingene, sier Ellen.

- På denne måten blir Minnekontoen en glede i hverdagen for oss også.

Vilde Wedø Jektvik hadde et stort hjerte for alle rundt seg. Her med tantebarnet Vilma.

Et stort hjerte for alle

Det var i 2014 at Vilde fikk diagnosen akutt lymfatisk leukemi bare 18 år gammel. Starten på Vildes minnekonto var at hun fikk en større sum i fra Frøya og Hitra videregående skoler for sitt pågangsmot og livsglede. Pengene skulle hun bruke på et godt formål innen kreft, og hun hadde formålet klart med en gang. Unge voksne kreftsyke under behandling skal få mulighet til å realisere noe som gir dem gleder i hverdagen.

- Vilde hadde et stort hjerte for alle rundt seg. Givergleden fra øyværingene ville gledet henne stort. Hadde hun selv vært her i dag, ville Vilde stått i spissen for denne innsamlingen og sikkert engasjert enda flere enn vi klarer, sier Andrea.

Stiller sykkelag med "Team Vildestyrke"

Vilde var ei livsglad og aktiv idrettsjente.

- Hun var ei ivrig håndballjente, og drømmen for oss er å få til noe innen håndball som kan bidra til Vildes minnekonto. Kanskje kan det bli noe i fremtiden.

I 2013 deltok Vilde og hennes sykkelglade far Kolbjørn på rittet Tour de Frøya.

- Vi har ikke gjort så mye aktivt selv for å få inn penger til Vildes minnekonto, men nå har vi bestemt at vi skal stille et sykkellag under Tour de Frøya i mai 2018, forteller Kolbjørn.

Familien forteller at i "Team Vildestyrke" er absolutt alle velkommen til å bli med enten man er nybegynner eller proff. Mestring og treningsglede er målet.

- For å være en del av Team Vildestyrke må man kjøpe sykkeljakke og sykkelbukse/shorts med Team Vildestyrke-logoen på, før rittet. Alt overskudd går uavkortet til Vildes minnekonto.

Familien forteller at de ikke har gjort så mye aktivt selv for å få inn penger til Vildes minnekonto, men nå har de bestemt seg for å stille et sykkellag under Tour de Frøya i mai 2018. Mange har allerede meldt sin interesse.

Spinner hver uke

En gang i uka har Team Vildestyrke felles spinningtime.

- Timen er sponset av Maxtrim og Marine Harvest. Instruktørene stiller på dugnad og det er gratis for alle Team Vildestyrkes medlemmer å delta. Timene bookes via Facebooksiden Vildes minnekonto, og arrangementet Team Vildestyrke, forteller Andrea. - Vi har 19 sykler tilgjengelig og timene fylles raskt opp. Artige timer og god stemning gjør at vi har blitt en sammenspleiset gjeng.

Det er godt å kunne gjøre dette sammen med flere, påpeker de fire.

En gang i uka har Team Vildestyrke felles spinningtrening. Fra venstre arrangør Andrea Wedø Jektvik, instruktørene June Riise og Hallgeir Pettersen, og arrangør Mari Wedø Jektvik.

- Man oppnår to ting ved å bli med på Team Vildestyrke. God folkehelse gjennom trening i lag og penger inn til et godt formål.

Familien påpeker at man ikke må delta på spinningtimene for å kunne sykle med Team Vildestyrke til sommeren. Mange som ikke bor på Frøya ønsker også å sykle med Team Vildestyrke. Mari og Andrea forteller at det er veldig rørende at så mange allerede har meldt seg på.

- Det er godt å kjenne på samholdet. Å se at så mange engasjerer seg og vil støtte saken som betydde så mye for Vilde.

Denne gjengen er med på Team Vildestyrke og her er absolutt alle hjertelig velkommen, enten man er nybegynner eller proff. Familien påpeker at man ikke må delta på spinningtimene for å sykle med Team Vildestyrke under Tour de Frøya. Man kan også kun være "støttemedlem" og kjøpe sykkeljakke og sykkelbukse/shorts med Team Vildestyrke-logoen på.

Savnet forsterkes

20. november vil alltid være en spesiell dag.

- Det er viktig for oss å være sammen på Vildes fødselsdag. Denne dagen tenner vi masse lys og pynter på gravstedet. Vi spiser Vildes favorittmat tapas, baker peppernøtter og drikker rødbrus slik vi har pleid å gjøre fra hun var liten, forteller de.

I tillegg blir det spinning i år siden bursdagen er på en mandag, legger Kolbjørn til og sier at de håper spinningen kan bli noe som vi kan bygge videre på.

- Kanskje stiller vi både på Birken og på Hitrarittet.

Vildes bursdag, adventstida og jula som snart nærmer seg er en ekstra tung tid for familien Wedø Jektvik.

- Savnet blir forsterket, men med Team Vildestyrke og minnekontoen har vi noe å konsentrere oss om. Et felles fokus som driver oss framover og er svært meningsfylt.

- I tunge stunder er hverdagsgledene viktig

På Vilde Wedø Jektviks fødselsdag overfører familien summen som har kommet inn på hennes minnekonto det foregående år.

Mandag ble det overført penger på ny til Kreftforeningen som administrer og fordeler midlene. Summen oversteg da en halv million kroner.

- Det er helt utrolig! Vi i Kreftforeningen er veldig takknemlige, ydmyke og rørte over alle bidragene som har kommet inn til Vilde Wedø Jektviks Minnekonto, sier en tydelig beveget distriktsjef i Kreftforeningen, Eva Faanes.

- Gjennom disse donasjonene vil vi kunne gi unge mennesker som har det tøft og som er under kreftbehandling, ulike hverdagsgleder. Vi vet hvor viktig hverdagsgledene er i tunge stunder.

Eva Faanes, distriktsleder i Kreftforeningen. Foto: PK Foto

En unik aksjon

Faanes sier at det står stor respekt av det Vildes familie nå gjør.

- Da Vilde selv var syk hadde hun guts og energi til å tenke på andre og sørge for at andre unge kreftrammede fikk positive opplevelser. Dette viderefører familien. Så en stor takk til dem på vegne av alle unge kreftpasienter og deres pårørende.

Distriktssjefen har også merket seg at det er etablert et eget «Team Vildestyrke-lag» som skal sykle Tour de Frøya i 2018 til inntekt for minnekontoen. Faanes som har jobbet med kreft i mange år, sier at Vildes minnekonto er blitt til en unik aksjon.

- Jeg har aldri vært borti et sånn engasjement som dette tidligere. Det er med på sette kreft på dagsorden. Vildes minne vil leve videre på grunn av dette.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no