- Vi gjør det først og fremst for å treffe unge arbeidstakere i sommerjobb og hører hvordan de har det, sier LOs Ungdomssekretær i Sør-Trøndelag, Pål Henriksen Spjelkavik.

I fjor ble 500 bedrifter besøkt på fem dager da 40 tillitsvalgte reiste rundt i fylket.

- Vi intervjuer unge arbeidstakere og spør hvordan de har  det på jobb. Vi sjekker også arbeidskontrakt, om arbeidstidsbestemmelser blir overholdt og om de får en anstendig lønn.

Blir tatt godt imot

Han forteller at de fleste besøk gjøres uanmeldt, men at det hos enkelte bedrifter er nødvendig med avtaler for å komme inn og i kontakt med de som jobber der.

- Vi kommer jo og spør om vi får inn å snakke med de som jobber der da, så er det opp til lederne om vi får det. Vi har ingen hjemmel for å ta opp inn på arbeidsplasser, så det er helt opp til bedriftslederne, forteller Spjelkavik. Han sier at de stort sett blir tatt godt imot.

- De aller fleste har et positivt inntrykk av LO. Det gjelder også arbeidsgivere, sier han.

Det meste er glipper

Da LO startet Sommerpatruljen i 1985 fant de brudd på nærmere halvparten av stedene de besøkte. I dag er det ca. 20% brudd, men Spjelkavik forteller at det ikke alltid er tilsiktet.

- Det er selvfølgelig noen verstinger, men de fleste brudd vi finner er glipper. ”OJ det har vi glemt, eller det har vi ikke tenkt på” og de fleste syns det er flott at vi har kontroller så de får ordnet det. Vi kan til og med hjelpe til å utforme arbeidskontrakt for de som ønsker det.

Spjelkavik forteller at de fleste brudd går på arbeidskontroll, men at de i fjor også var mye i forhold til overtids og pausebestemmelser.

Han forteller at det er høyere andel brudd i distriktene i forhold til byene, men vil ikke spekulere i hva som er grunnen til dette.