- Årsakene er flere til at vi satser på Norgestur i år. Det har kommet gjentatte ønsker fra reisedeltakere om å legge en tur nordover. Samtidig er valutaen slik akkurat nå at det har blitt veldig mye dyrere å reise i Europa. Krona har svekket seg i forhold til euro, og en tur ut i Europa blir fort nærmere 20 prosent dyrere enn for et par år siden, forteller Svend Sivertsen, som er avisas ansvarlige for disse turene. Turen arrangeres også i år i regi av avisa og turoperatøren Orklareiser.

Turen tar åtte dager og starter søndag 26. juni med buss som henter reisedeltakerne og kjører alle til Værnes.

Nå blir det tur i midnattsolas rike og mange Finnmarksopplevelser med Nordkapp, Karasjok og Kautokeino på ruta. Turen starter og avsluttes i Tromsø, byen som blir kalt «Nordens Paris». Turen er lagt opp med fly til og fra Tromsø, og Orklareiser vil ha egen sjåfør og turbuss på plass i Tromsø når reisefølget kommer oppover. Også i år blir det en samkjøring med Trønderbladet på Melhus som vil stå klar i Tromsø for å ta den samme turen når øyværingene reiser heim.

Turen går fra Tromsø til Alta som er med på Unescos verdensarvliste med blant annet et unikt helleristningsfelt. Her blir det middag og overnatting på Scandic Hotel Alta. Vi fortsetter innover Finnmarksvidda til Kautokeino og Karasjok, kulturelt og sosialt hovedsete for samer i Norge. Vi skal besøke Juhls sølvsmie og temaparken Sapmi Park i Karasjok som representerer den samiske kulturen og historien på en engasjerende, lærerik og underholdende måte. Neste besøksmål blir Nordkapp. Årlig kommer mange tusen mennesker fra hele verden for å besøke Europas nordligste punkt. Inne i Nordkapphallen viser supervideografen Ivo Caprinos film «Nordkapps fire årstider», og restauranten Kompasset byr på middag og fantastisk utsikt mot Nordishavet. Neste høydepunkt på turen blir verdens nordligste by, Hammerfest. Byens historie vitner om pomorhandel, ishavsfangst og fiske, mens gassanlegget på Melkøya forteller at oljealderen også har nådd Finnmark.

Turen avsluttes i Tromsø, en livlig, vakker by med arktisk historie, omgitt av fjell, fjord og et variert øyrike under midnattssola og nordlyset. Her blir det sightseeingtur med lokalguide, og det blir tid til å utforske byen på egen hånd, før vi flyr heim.

- Vi tror dette skal bli en opplevelse for livet, der vi vil få se mye og være med til deler av landet vårt vi har hørt om og sett vakre TV-bilder fra, men som ligger så langt unna at få av oss har fått anledning til å besøke, sier Svend Sivertsen.