Islanders Classic Car Club arrangerte i helga sitt årlige Kysttreff på Frøya. Fredagskvelden var det innsjekking og fest med levende musikk. Lørdagen besto av cruising og FunRun. Søndagen var det bilutstilling for alle som ønsket å se på kjøretøyene.

Klassiske amerikanske biler, motorsykler, dragrace-biler og traktorer var bare noe av det som var utstilt. Produksjonsåret på bilene spenner seg fra 1929 og fram til 2000-tallet. Totalt var det 86 blankpolerte kjøretøy som stod oppstilt på den gamle fotballbanen på Hellesvikan. Sola skinte fra blå himmel og det var ikke mulig å finne parkeringsplass. Bilene sto tett i tett, og flere måtte parkere langs hovedveien.

Kjøpte 49 år gammel bil usett

En av de stolte bileierne er en utflytta frøyværing. Helge Volden eier en skinnende, svart Ford Mustang fra 1967. Interiøret er i blodrød vinyl. Bilen ble restaurert i 1997 og kom til Norge i 2001. Da hadde den stått i 10 år hos en samler. Før Volden kjøpte bilen hadde den stått på en låve i Enebakk. Eieren av Mustangen hadde tenkt å bygge den om til racingbil, men Volden berget den fra en slik skjebne.

- Jeg hadde lett i tre år etter bil og kjøpte den usett, sier Volden.

Det var mye som måtte gjøres på bilen. Den kunne ikke kjøres da den kom til Trondheim, den hadde ”stått seg ihjæl”.

- Man må bruke veteranbiler for at de skal holde seg. Jeg kjører Mustangen fra mai til oktober, og bruker vinteren til vedlikehold, forteller Volden.

Volden har jobbet med bilen i to år for å få den i god stand og har selv overhalt motoren. Det meste som er gjort på bilen har han gjort selv, til tross for at han ikke er bilmekaniker. Han har lært underveis. Det eneste som er uoriginalt i bilen er rattet. I bagasjerommet ligger det et originalt reservedekk. Det er i vinyl og har aldri blitt brukt.

Fra Woodstock til Frøya

I ytterkanten av fotballbanen kan man observere noe så sjeldent som en nordlending og to søringer i en sivilisert samtale. Nordlendingen eier den lengste bilen på treffet og søringene eier den korteste. Og søringene sin bil er virkelig et blikkfang. Det er en Citroën 2CV fra 1985. Bilen er lakkert i hvitt og turkis og er dekt med blomster og sommerfugler. Til og med motorrommet er dekorert med blomster og sommerfugler. Inne i bilen er det heklede setetrekk, heklet ratt-trekk og klistremerker som sier ”Make love, not war” og bilder av kjente musikere fra 70-tallet. Det ser ut som bilen kommer rett fra Woodstock og har svingt av feil og havnet på Frøya.

Mona med sin 2CV

Kjører Norge på langs i 2CV

Eierne av bilen er Mona og Ole Bjørn Espeland. De bor tre mil nord for Mandal. Mona hadde alltid drømt om en 2CV og i 2010 tipset en venn av dem om bilen som sto på ei myr, ikke langt fra Lindesnes. Eieren av bilen sa at den var et totalvrak, men om de virkelig ville ha den så skulle de få den for 1500 kroner. Ekteparet slo til.

- Ekstrautstyret på bilen var ei stikksag, fleiper Ole Bjørn.

Men stikksag var akkurat det de trengte for å få med seg bilen. Den var så full av rusthull at det vokste tre gjennom gulvet på bilen. Bilen var gul og hvit og hadde blitt malt med kost. Til tross for utseende, og det faktum at motoren lå på bakken da de fant bilen, virket den.

- Vi måtte bort med alt. Ny ramme, skjermer, dører og gulv, forteller Ole Bjørn.

Men ingenting er så galt at det ikke er godt for noe. I prosessen med å restaurere bilen lærte Bjørn seg både å sveise og lakkere. 2CV er en ”hippie-bil” og derfor bestemte Mona seg for at det temaet skulle de holde seg til.

- Det var mange som lo av oss da vi kom med vraket og skulle restaurere den, forteller Mona.

Men med tid og kjærlighet har bilen blitt et skue for øyet. Mona har sittet i garasjen og heklet setetrekk mens Ole Bjørn har mekket bil. Bilen ble 50-årsgaven til Mona, og den var akkurat slik hun hadde drømt om. Bilen ser skjør ut, men er egentlig en liten tøffing. Den har kjørt over Alpene og Pyreneene. De har kjørt fra Mandal til Frøya med bilen, og de skal videre oppover til Nordkapp.

- Vi kjører Norge på langs, smiler Ole Bjørn.

Bygde dobbelgarasje med varmepumpe til bilen

Nordlendingen som sitter sammen med Mona og Ole Bjørn har sannsynligvis den lengste bilen på treffet. Bilen har en lengde på 5,69 meter. Jørn Wiik har en Cadillac Eldorado Biarritz. Den er ”triple white”, noe som betyr at bilen er hvit, interiøret er hvitt og toppen er hvit. Det er kun laget 200 av denne typen og Jørn sin bil er nr. 30 av 200. Jørn kjøpte bilen for seks år siden og solgte bilen i fjor.

- Jeg angret på salget og var veldig fortvilet så fikk jeg heldigvis kjøpt den tilbake i forrige uke, forteller han.

Det er en staselig bil og Jørn har kjørt mangt et brudepar. Med flagg og bånd i gull er det en praktfull bil som tar brudeparet fra kirken. Det er mye jobb med gamle biler og for øyeblikket holder han på å pusse opp motorrommet. Jørn kjører også bilen bare i sommermånedene når det ikke er salt på veiene.

- Jeg har bygget en dobbelgarasje med varmepumpe slik at jeg kan vedlikeholde bilen, forteller Jørn.

Mens andre sitter i sofaen i stua og ser TV, sitter Jørn i garasjen og ser på Cadillacen. Han bedyrer at bilen er så komfortabel å sitte i at det er bedre enn sofaen.