Guri Kunna er den sentrale sagnfiguren i Fosen. Hun var knyttet til øya Kunna, den høyeste øya i Froan (navnet Kunna betyr "den lettkjennelige’").

Det har vært fortalt mange fortellinger om Guri Kunna i Fosen, særlig på Frøya, Hitra og i Nordfosen (Fosenhalvøya). Mye av dette er skrevet ned, noe for riktig lenge siden. De eldste kildene som omtaler Guri Kunna, skriver seg fra 1770-årene, fra Gerhard Schøning. Han nevner henne i en fotnote i innberetningen fra studiereisene han gjorde i årene 1773–75. Han sørget også for å få skrevet ned ei gammal vise som gikk under navnet «Haltens vise», der Guri Kunna tar del i et «havmanns-bryllup».

Ofret til Guri Kunna

Lokalhistoriker Johan G. Foss har gått ut fra at det aller meste av det som er fortalt om Guri Kunna, er skrevet ned.

- Men her en dag fikk jeg høre noe som fikk meg til å lure på om det ennå finnes tradisjon om Guri Kunna som ikke er nedskrevet.

- Jeg fikk høre at fiskerne ofret til Guri Kunna. Når fisket var dårlig, kastet de ut en fisk til henne. Dersom dette ble gjort (eller at det finnes tradisjon om at det ble gjort), er det en viktig opplysning, som iallfall jeg har vært ukjent med. Er det noen som har hørt om dette, vil jeg gjerne få vite om det.

Den åttende av De sju søstre?

Foss fikk også høre at Guri Kunna var den åttende av De sju søstre på Helgeland.

- Sagnet om disse søstrene forteller at de hadde lurt seg ut og drev og danset ei natt, og så kom de seg ikke i skjul før sola stod opp, og dermed ble de til stein. Noen sagn går ut på at Lekamøya var den åttende søstera. Nå får jeg høre at Guri Kunna var den åttende. Hun langet til sørover og kom seg i skjul på Kunna i Froan før sola rant, og dermed berget hun livet.

- Er det noen som har hørt gamle folk fortelle om dette, eller hørt andre interessante fortellinger om Guri Kunna, undrer lokalhistorikeren.

I og med at Guri Kunna har en så sentral plass i sagntradisjonen i Fosen, mener han det er viktig å få tatt vare på mest mulig av det som har blitt fortalt om henne.

- Husker du noe som de gamle fortalte, så skriv det ned, eller ta kontakt. Det er viktig å få med hvem du hørte fortellingen av, påpeker Johan G. Foss. Han treffes på e-post: j-g-foss@online.no eller telefon 954 02 921.