"TRØNDERVISAN"

- Sangene minnet meg om barndommen min. Jeg ble faktisk litt rørt, sier Martin Murvold. Sammen med kona Solfrid fant han veien gjennom Frøyatunnelen for å oppleve "Trøndervisan" med Ørnulf Holthe og Sigmund Sæther.

"Trøndervisan" er et samarbeidsprosjekt mellom første Gluntan-vokalist, Ørnulf Holthe, og trekkspilleren Sigmund Sæther, kjent fra gammeldansorkesteret Sigmunds. De to godt voksne karene (husk at Holthe var med og startet Gluntan for over 50 år siden), har etter et langt musikerliv tatt fram gamle trønderske slagere og blåst støvet av dem.

Friske tekster

Sangtekst-forfattere som Otto Nielsen, Arne Pedersen, Birger Jørstad og Alf Schieflo sto bak mange, både artige, vakre og ettertenksomme sanger, som trofaste radiolyttere fikk høre på den tiden det var radioene som sto bak det meste av underholdningen.

Så ble det nettopp "Trivelige Trøndelag" som åpnet "ballet" torsdag kveld, og deretter fulgte "Frieriet hass Ola Husmann", med en tekst som var ganske så på kanten da den ble skrevet av Schieflo i 1910.

RINGREVER: Ørnulf Holthe (t.v) og Sigmund Sæther  laget trivelig stemning med gode og gamle trønderske viser.

Mye allsang

Det var Ørnulf Holthe, som spilte på tolvstrenget gitar, som sto for så godt som alt av sangen, mens en strålende blid Sigmund Sæther svingte trekkspillet i den ene kjente trøndervisa etter den andre. De serverte både "Trønderbrua", "Litjvisa mi" og "Hainnhoinn i bainn", og de framførte sangen om "Den Glade Grei", som handler om hitterværingen Peder Seivåg, som rodde fra Hitra til Oslo for å kreve inn noen få uoppgjorte kroner i 1911.

Publikum sang på oppfordring med på det de kunne, og stemningen var god gjennom både "Bakklandets vakre Maja", "Nidelven", "La oss leve for hverandre" og alle de andre trøndervisene som ble servert, enten de var på nettopp trøndersk eller bokmål.

Rørende gjenhør

Og alt tydet på at de frammøtte, som gjerne kunne vært flere, var fornøyde med kveldens konsert.

- Det minnet meg om barndommen. Jeg ble faktisk litt rørt, sier Martin Murvold fra Hitra. Han og kona Solfrid hadde fått billetter i julegave og var sjeleglade for at de fikk med seg konserten.

- Vi husker jo Ørnulf Holthe fra hans glansdager i Gluntan, og Sigmund Sæther kjenner vi fra Selbufestivalen. Han er så levende, legger Martin til.

- Men hadde det ikke vært for at vi fikk reklamebladet fra Handelsstanden på Frøya i postkassen, med omtale av konserten, hadde vi trolig gått glipp av den, sier Solfrid, før begge oppfordrer arrangørene til i det minste å henge opp en plakat i Fillan, slik at også hitterværinger som ikke orienterer seg på nettet, vet hva som foregår i storstua på Frøya.