Arbeidsnemnda i Trøndelags Kysthistoriske Museum inviterte til allsidig påskekveld på museet på Mausund som ligger helt nede på kaia.

- Gjennom vinterens dugnadskvelder har det blitt planlagt en serie med foredragsholdere som tar for seg ulike historier knyttet til Trøndelags kysthistorie. Det ble tidlig i vinter bestemt å starte lokalt, for å prøve konseptet, forteller leder for museet, Arnstein Antonsen.

En fornøyd leder Arnstein Antonsen sammen med Arvid Støen

Rederi på Mausund

Bernhard Hilmarsen og Lill Aursøy som er barnebarn av Bernhard Iversen, ble utfordret til å fortelle om bestefarens rederi.

Det var en lydhør forsamling på over seksti personer som fikk med seg hva denne mannen skapte av fiskerihistorie og arbeidsplasser på Mausund.

Gamle bilder av fiskebåter, mannskap, situasjoner, Gjetøya fra tidlig 1900 tallet og fremover, skapte en fin ramme rundt en noe ukjent historie for mange.

Og mange båtinteresserte fikk se forskjellige utgaver av Finnkampen, Finnvær, Skogsøy og andre flotte fiskebåter av bra størrelse. Det hele ble avsluttet med en fin film fra det fantastiske sildefisket.

Musikk

Torstein Iversen ble hyret til å gi de nesten 70 fremmøtte en stor dose med musikk, og han var ikke tungbedt. Det ble kystmusikk av ymse slag,. Han avsluttet det hele med protestvisa til Jack Berntsen som Jack laget til lakseaksjonen i 1977.

Far til Torstein var avbildet som mannskap på Finnvær. Iversenslekta er god på mer enn rederi, de fleste kjenner Torsteins lange og tro tjeneste for Coop Mausund.

Basar

Museet er hele tiden på jakt etter penger for å drive museet videre.

- Selv om det meste er basert på frivillighet/dugnader, så koster det penger å drive et museet, forklarer Antonsen.

Styrets målsetting er at Trøndelags Kysthistoriske Museum skal bli sett på som et museum for Frøya kommune og Trøndelag fylke. Derfor er det inngått samarbeidsavtaler med skoler på Frøya og i Trondheim, der de kan bruke museet aktivt i sin undervisning.

- For å få dette til må det utvikles. Å utvikle et museum er ikke gratis. Men folk støtter opp, utrolig mange lodd ble solgt, og overskuddet kommer godt med der medlemmene av nemda i vinter har lagt ut for kostnader museet har hatt, forteller lederen for museet.

God gammeldags basar ved kysten har alltid vært en del av dets historie. Kystkvinnelagene har i generasjoner tilbake, strikket «lester» som de har loddet ut. Pengene ga de til kystens håp, Redningsskøyta. Sik var det denne dagen og. Men, pengene går denne gangen uavkortet til å få frem kystarven i Trøndelag.

Mange tilreisende fikk med seg museet for første gang. Fem nasjoner var inne i lokalet.

- En stor takk til alle som støtter oss i det arbeidet vi legger ned med å vise frem den stolte kystarven vi har i Trøndelag, sier Antonsen.

Marcel Kolalis, 6 å,r fra Latvia er veldig interessert i historie

Stor dose kysthistorie

En besøkende av museet sa at han ikke visste mye om Mausund og kystkulturen før han besøkte museet.

- Han fikk en stor dose kysthistorie i løpet av kvelden, og smilte godt da jeg traff på han i det han forlot museet. Det er dette som driver oss, forteller Arnstein Antonsen ved Trøndelags Kysthistoriske Museum.