Frøya formannskap har avslått søknaden om penger til kunstnerprosjektet "Artist in residency".

"Artist in residency "er en internasjonal ordning med oppstart på Sula i 2012. Det er et samarbeid mellom Stiftelsen Sula fyr, fylkeskommunen og Lademoen kunstnerverksted. Målet med prosjektet var å gi kunstnere fra hele verden mulighet til å skape kunst utenfor sitt vante miljø. På Sula har gjestekunstnerne fått bo i fyrvokterboligen, og omkring 40 kunstnere fra ulike land har benyttet seg av muligheten.

- Rådmannen/kultursjef vil i praksis kvitte seg med en prestisjefylt ordning som andre kommuner står i kø for å overta, sa Ola Flyum i Stiftelsen Sula Fyr til lokalavisa Hitra-Frøya da det ble kjent at administrasjonen ville avslå søknaden og heller be om å finne alternative finansieringsmåter.

- Dette er også verdt å se hvordan Stokkøya nå har fått AIR (Artist in residence) og hvordan Træna utvikler sin videre for å skape arbeidsplasser og ny aktivitet. Alle signaler gikk på at denne ordningen skulle fortsette og kanskje utvides. For oss er kommunens helomvending komplett uforståelig og dypt demotiverende, sa Flyum.

Stiftelsen Sula fyr søkte Frøya kommune om 125 000 kroner i støtte for en ny toårsperiode, men tirsdag formiddag avslo Frøya formannskap søknaden. Bakgrunnen for avslaget var at Stiftelsen Sula Fyr i mars ble oppfordret til å se på alternativ finansiering for videreføring av prosjektet, noe formannskapet mener ikke kommer fram i søknaden.

Leder for stiftelsen, Ola Flyum, uttalte til Hitra-Frøya dagen før formannskapsmøtet at stiftelsen hadde oppfylt kravene til kommunen om alternativ finansiering ved blant annet å søke støtte hos fylkesantikvaren.

- Vi har fått flere avslag, men fått støtte fra fylkesantikvaren til bla til å restaurere Statsnaustet - sjøhuset som tilhører fyreiendommen. I tillegg har vi rekruttert nye andelshavere til Stiftelsen og solgt unna den gamle sykestua som lammet mye av vår aktivitet. I korte trekk har vi oppfylt kravet politikerne satte til oss den gang, mener Flyum.