«Send mæ en øl – Her bli det liv - RAI RAI!» nynner Bjørn Fjeldvær før det er klart for ny storhelg i Knarrlagsundet. Få uker etter at Åge Aleksandersen på sedvanlig vis satte bygda på hodet, skal en todagers øl-festival med innlagt DDE og Terje Tysland, gjøre det samme kommende helg.

- 1.500 gjester er ventet lørdag og forhåndssalget så langt tyder på at det kan bli enda mer. Forhåndssalget er langt over forventet (600 sist helg). Det kan tyde på at vi må utvide området ytterligere. Vi har akkurat samme opplegg som ”Åge-helga” og er godt forberedt. Redningsskøyta på sjøen, camping på ekrene og inngjerding av de nærmeste naboene, sier Fjeldvær.

Stort besøk

Øl-festivalen fikk sin spede begynnelse i fjor, og ble ifølge Fjeldvær en suksess begge dager med 600 besøkende.

- Øl-festivalen har fått enorm respons i hele sommer. Pågangen etter overnatting er stor, og det er åpnet for camping på jordene over Knarren. Selv om vi må ta forbehold om at det kan bli våte jorder, ser værgudene ut til å være med oss også denne gang. Yr og Storm er enige om nok ei finværshelg på Hitra, sier Fjeldvær. Han er ansvarlig for musikkbookinger til utestedet, mens Ida Skarpnes styrer restauranten og holder tak i øl-festivalen.

- I fjor var det et slags prøveprosjekt, med to norske bryggerier. Det ble en sånn suksess og folk så fornøyd med øl-menyen, at i år blir det fem ganger så stort, sier Skarpnes.

Øl-smaking på timeplanen

Både fredag og lørdag starter festivalen med kurs i øl-smaking: Ringnes holder første leksjon fredag, og familiebedriften STRAG Gruppen tar over lørdag. Strag stiller med over 20 sorter øl, inkludert ”Doggie Style” og ”Raging Bitch”. Til frokost lørdag og søndag serveres ”Reparationsbayer”.

Mange spenstige navn, altså, men Skarpnes mener et rikt utvalg gjenspeiler forbrukernes utvidede ønsker. En halvliter er ikke lenger bare en halvliter.

- Det er helt klart blitt større bevissthet rundt øl. Folk har vært ute og smakt annet øl, og kommer hjem med innspill til oss. I tillegg til et stort utvalg, prøver vi oss i år også med øl-skole, der gjestene for eksempel kan lære om ølets bakgrunn, forteller hun.

Se også: Lokalavisas kulturkalender

Langbord og allsang

Det rigges langbord både inne og ute med totalt 700 sitteplasser. Knarren ønsker ikke å gjenskape ”Lederhosen & Tyroler” fra tyske ølfestivaler, men ser gjerne at folk kler seg akkurat som de vil. Det blir allsanger av både gammel og ny stil. Bjørn Fjeldvær er musikalsk konferansier begge dager.

- Jeg skal sørge for at alle får oppfylt sine ønsker og at stemningen holdes oppe, sier Fjeldvær, som har invitert med seg tre unge syngedamer han fant på en scene i Namsos i vår. Bjørn tror det blir et friskt pust i en ellers mannsdominert artistrekke. Duoen Ian & Ryan gjorde suksess i fjor og er tilbake i år, både før og etter DDE-konserten lørdag.

- Terje Tysland ønsket seg tilbake snarest og slik ble det; Tysland synger ”Send mæ en øl” fredag, og lørdag blir det utendørs scene og ”Her bli det liv”. DDE har som kjent spilt på Hemnskjela hvert år, men da utestedet skiftet eiere tidligere i år, skiftet også DDE beite. Valget falt på Knarren. DDE-konsertene har hatt økt tilstrømming hvert år, og Knarren regner med å fortsette økningen, sier Fjeldvær, som føler stor pågang fra gjester både på Hitra og Frøya.

Terje Tysland spiller fredag
Bar- og restaurantsjef ved Knarren Kro, Ida Skarpnes.