- Selv om andre verdenskrig er et kjent tema for mange, er det flere sider av invasjonen av Norge rundt 1940 som er ukjent. I serien ”Alliert og Alene” følger vi norske og utenlandske soldaters opplevelser, forteller Kim Arntzen og Trygve Nordhammer, som begge er oppvokst på Frøya.

De jobber som klippere og fotografer hos Ekkofilm, og har i tillegg til hjulpet til med alt annet som trengs under de tre episodene i serien ”Alliert og Alene.”

- Ble nektet å fortelle

I serien har de intervjuet rundt 35 norske og britiske soldater som deltok i kampene mot nazistene.

- Britene fikk beskjed av sine overordnede om å aldri fortelle om operasjonene i Norge, men nå de får endelig fortalt sin historie. Dette er hendelser som de ikke en gang har fortalt familien, røper Arntzen og Nordhammer.

- Det er viktig at slike historier kommer frem, fra de siste nålevende som gi oss innsyn i hva som skjedde.

- Kunne blitt gjort annerledes [M1]

Nordhammer og Arntzen avslører at det var flere avgjørelser som ble gjort i kampens hete, som kunne ha vært gjort annerledes både på norsk og alliert side.

- I ettertid er det flere hendelser som kunne vært løst bedre hvis en hadde tenkt seg mer om. De vil bli vist for å belyse alle sidene med krigen.

- En av de dyreste dokumentarene

”Alliert og Alene” har vært i produksjon siden 2007 og kostet rundt ti millioner kroner. Rundt april 2015 skal den vises på NRK.

-  Den er nok en av de mest påkostede dokumentarseriene som er laget i Norge. Vi bruker et stort lager av ekte uniformer og våpen, og har gjenskapt mange av hendelsene som skjedde. De visuelle effektene vi har, vil gjøre opplevelsen intens og virkelighetstro, lover de to filmarbeiderne.

- Unik serie

Marie Sjo som er prosjektetredaktør i NRK og ansvarlig for "Alliert og alene", synes det blir flott å kunne vise fram dokumentaren til neste år.

- Det passer veldig bra å sende den 75 år etter invasjonen av Norge, og jeg er veldig glad for at Ekkofilm står bak serien. Vi har jobbet med dem før og vet at de er veldig dyktige filmarbeidere. De har absolutt en unik fortellerstilen på "Alliert og Alene", som det er et internasjonalt preg over, sier hun.

- Jeg tror folk kommer til å synes den er meget spennende og informativ.

- Så autentisk som mulig

Selve produksjonen har foregått i Trondheimsområdet så langt det har latt seg gjøre. Her kan du se deler av innspillingen da NRK besøkte settet.

Hvis de ikke fant et sted nært Trondheim som lignet på hendelsene der krigen ble utkjempet, dro de dit.

- Vi har prøvd å få alt så autentisk som mulig. Det er lagt ned mye arbeid i at det skal være likt antall soldater som er med i kampene som tok sted, og lignende detaljer, mener de to.

Inspirasjon fra ”Band of brothers”

Den tredelte dokumentaren har flere likhetstrekk med Steven Spielbergs ”Band of Brothers”-serie.

- Vi har hentet inspirasjon fra de beste før oss, så vi har hentet del derfra. Den er jo absolutt en bra serie, og vi håper ”Alliert og Alene” skal fortelle historien om invasjonen av Norge på en helt ny måte, avslutter de.