Det er en opplagt og spillekåt gjeng vi møter et par timer før åpningskonserten i aulaen i nybygget.

– Vi gleder oss virkelig til i kveld, sier vokalist og frontfigur Petter Øyen.

– Vi har spilt på Frøya 6-7 ganger før, og vi har alltid blitt tatt godt i mot her.  Nå er det jammen tre år siden vi var her sist, så det var virkelig på tide, fortsetter Petter.

Vi spør om hva de syns om å være de første som går på scenen i nybygget.

– Vi visste at dere hadde fått dere et nytt, flott kulturhus, men det er først nå de siste dagene vi forsto at vi kom til å være de første. Og det er gøy, for vi fant ut at dette er faktisk første gangen vi er først med noe, gliser Petter.

Gutta er klare på at kulturhus er veien å gå i bygdestrøka  De gamle grendahusa som konsertlokaler er på full fart ut, og kulturhusa vil ta over. De mener det vil ta litt tid å endre festkulturen og vanene til folk, men at det ikke er noen vei tilbake.

– Men et kulturhus må være inkluderende, med trekkraft fra folket i kommunen, og ikke tru at det der Grieg-hallen, forklarer frontfiguren, som allerede har erfaring med endringen som er underveis.

Musikken er alt

Før vi slipper gubbene av gårde tar vi en prat om karrieren og nøkkelen til deres suksess.  Vi framholder at de ikke akkurat har fått hjelp av media og tabloidene. Svaret kommer kontant, og Petter forklarer.

– Men det har aldri vært meningen heller. Vi har aldri ringt VG for å fortelle saker og ting, og hva de mener om musikken vår bryr vi oss ikke om. Det er responsen fra publikum vi lever for, når de har det bra betyr det ingen ting hva slags terningkast vi får. Musikken er alt, spilling er nøkkelen. Fortsette å reise selv om det er tungt den første tida. Vi er beviset på at hvis du bare ikke gir opp det du tror på, så lykkes du til slutt, sier han med overbevisning.  En annen faktor bak at de har lykkes mener de er at de har gøy sammen når de er ute og reiser.

– Det hender jammen vi tilbringer tid sammen i frihelgene og, legger tangentmann Reidulf Wormdal til.

– Det kan være en diagnose, ler han rått.

Så bærer det på konsert, og vi henger med som nissen på lasset.

Solid som et grantre i norsk natur

Det var knytta stor spenning til hvor mange som ville finne veien til konserten, tidlig tidspunkt og nytt konsept tatt i betraktning. Men at så få skulle finne det bryet verdt å ta turen for å oppleve et av Norges mest populære band, hadde vel ingen trodd. Så når Sie Gubba entra nyscenen i ti-tida så de mye mer naken parkett enn folk der oppefra.

Om de var skuffa, lot de i hver fall ikke det gå utover publikum. Det var fullt trøkk fra første tone, og selv for en som i utgangspunktet ikke hører med målgruppa var det umulig ikke å bli revet med. Bandet er naturligvis utrolig samspilt, og alle på scenen fyller sin tilsynelatende helt naturlig oppgave, fra den rolige felespilleren Morten Hølås til spilloppmakeren med trekkspill og tangenter Reidulf Wormdal, som til tider var spasmisk.

Kompet med Tommy Folseid på trommer og Leif Arne Olaussen på bass er stødig som granitt, og gitarist Magne Almås tar seg av rockefaktoren. Som naturlig samlingspunkt står Petter Øyen der, og alt i alt virker det så solid som et grantre i norsk natur.

Høydepunkt med Åse

Så kom de på løpende bånd, alle sangene vi kjenner uten nesten å vite at vi kjenner til dem. Vakre ballader som ”Sånn e livet” og ”Fjellrypa”, pussigheter fra bygdelivet og dragere som MGP-klasikkeren ”Alt du vil ha”.

De fikk med seg det fåtallige publikumet på allsang, det ble line-dance, og jammen ble det hopping og hojing foran senen også. Høydepunktet for de frammøtte var uten tvil duetten mellom Petter og Frøyas Åse Pettersen Johansen. Uten videre øving satt ”Så kom du” som ei kule.

Etter siste ekstranummer er det fort gjort å tømme salen, og vi som var så heldige å være til stede får tenke som så at ”ja ja, det ble mer Sie Gubba på hver”.

Men sannheten er at her var der mer enn nok trøkk og energi til en fullsatt sal.  Så får vi håpe at ting setter seg på sikt, at frøyværingene kjenner sin besøkelsestid når artister av dette kaliberet kommer på besøk til oss.