- Vi har valgt å legge vår internasjonale dag til denne datoen, og det synes vi passer svært godt. Vi er en liten skole med sju elever, men hele fem nasjoner er representert her hos oss. Her har vi barn med bakgrunn fra Ukraina, Egypt, Malaysia, Tyskland og Norge. Vi har blitt kalt Norges minste og mest internasjonale skole, forteller lærer Knut Mauseth.

- Tema for årets internasjonale dag er mat fra andre land. Vi kaller det "Måltidet som binder oss sammen". Her inviteres foreldre og familie til å forberede en liten smakebit til det landet de representerer. Dette kan være et frokostmåltid, en lunch, middag eller et kveldsmåltid, sier Mauseth.

[M]

Etter at foreldre og besteforeldre kommer bærende inn med ene retten etter den andre, er det klart at her er det mer enn "en liten smakebit" som blir elever, familie og de ansatte til del. Både kjente og ukjente dufter blander seg på skolekjøkkenet, og mens de største barna hjelper til med pådekkingen sitter de minste veloppdragent og venter på et "Vær så god" fra de voksne.

Endelig er det lov og forsyne seg. - Sånn tror jeg ikke jeg har smakt før, kan jeg prøve det, spør en liten pjokk. Her er det visst ingen skepsis for ukjente smaker. Det ble også tydelig etter hvert, da de norske rettene fikk ligge i fred sånn til å begynne med.

- Denne internasjonale dagen er helt topp, sier en bestemor entusiastisk. Her får vi muligheten til å smake mat vi aldri ville funnet på å lage selv hjemme! Håper inderlig det blir en sånn dag neste år også. Dette er så sosialt, altså!

Frokost fra Malaysia

- Du verden, dette var virkelig et rikholdig måltid. Er dette en middag, spør lokalavisa uvitende.

- Nei, dette er en tradisjonell malaysisk frokost, forteller Noor Azliyana Bakar Mauseth. Hjemme i Malaysia spiser man gjerne dette til frokost hver dag.

- Men dette må da ta fryktelig lang tid å tilberede?

- Neida, bare en liten time. Men nå er det jo slik i Malaysia at du kan kjøpe dette på hvert gatehjørne. Ikke alle lager frokost hjemme skjønner du. De kjøper med seg på vei til jobb. Ikke er det spesielt dyrt heller. En slik frokost for en person ville nok kostet ca fem norske kroner. Mat er billigere der. Dessuten metter en slik frokost mer, synes jeg. Etter en slik frokost er jeg mett lenge. Med en norsk frokost i magen er jeg sulten allerede etter halvannen time.

-  Kan du fortelle litt om hva den malaysiske frokosten består av?

-Javisst! Her har vi ris kokt i kokosmelk og ingefær, kjøttsaus, chilisaus, oppskårne agurker, peanøtter, og kylling. Og i den lille bollen der har vi finsnittet fritert ansjos. Den chilisausen vår er nok veldig sterk for norske ganer, men vi må ha litt chili vet du.