Medietilsynet er norsk rådgivende instans for dataspill, representerer Norge i PEGI-rådet og er PEGI-ambassadører. De skriver dette i en pressemelding:

Aldersanbefalinger på dataspill som selges i Europa settes av PEGI (Pan European Game Information).

Dette har lenge kun gjeldt dataspill man kjøper i butikken, mens spill og apper på smarttelefoner og nettbrett har hatt sine egne anbefalinger.

– PEGI-symbolene ble innført i 2003 og er godt innarbeidet blant publikum i Norge. Den kompetansen foreldre har oppbygd seg over flere år kan nå også brukes til kjøp og nedlasting av spill på smarttelefonen og nettbrettet, sier Khalid Ezat Azam som er rådgiver i Medietilsynet.

Mobilspill og apper er en stor del av hverdagen til familier

Fra Barn og medier 2014 vet vi at veldig mange små og store barn spiller mye på mobil og nettbrett. Dette er noe hele familien engasjerer seg i, og mer og mer ser vi at trenden er at man spiller nettopp på mobilen enheter.

– Vi mener det er viktig at foreldre har tilgang til kjapp og lett gjenkjennelig informasjon om spillet passer for sine barn. Det har de hatt lite av fram til nå, og Medietilsynet synes dette er et løft for småbarnsfamilien, sier Azam.

Slik fungerer IARC

IARC står for International Age Rating Coalition og er et globalt samarbeid som ble påbegynt i 2013. Foreløpig består IARC av ESRB (Nord-Amerika), PEGI (Europa), USK (Tyskland), ClassInd (Brasil) og Classification Board (Australia).

En større spillutgiver som ønsker å gi ut et spill til konsoll må vanligvis gjennom alle disse vurderingssystemene for å få spillet sitt solgt på de forskjellige markedene.

For spill og apper på mobile plattformer er arbeidsmengden som kreves for stor, og prisen ofte for stor å svelge for småutviklere. Dette kan sees på som noe av årsaken til at mobile aktører har valgt å operere med sine egne systemer.

Det nye samarbeidet mellom IARC, Google og Mozilla har forenklet denne prosessen betydelig. Utviklere svarer på ett enkelt spørreskjema om produktets innhold. Dette blir så tolket med utgangspunkt i de fem ulike regionenes hensyn, og gir anbefalinger og symboler tilpassede hvert område, både med tanke på alder og innhold, men også utseendemessig.

I Norge vil vi se disse symbolene som PEGI-symboler, mens de for eksempel i Tyskland vil gjenkjenne sin USK-merking.

Se video av hvordan IARC fungerer:

Mer informasjon om IARC: