- Ketil Gjølme Andersen som er forsker ved Norges tekniske museum, forteller i filmen at det var i overkant av 130.000 krigsfanger og slavearbeidere i Norge under andre verdenskrig. Mellom 17-18.000 av disse døde. Gjennom organisasjonen Todt brukte store norske bedrifter som Hydro, NSB, og Statens vegvesen og flere andre, disse menneskene som slavearbeidere. Likevel slapp alle firmaene unna etter andre verdenskrig. Vi vil derfor fortelle denne historien, forteller den kjente filmskaperen Erling Borgen.

Ved hjelp av 450 meter med gamle opptak, har dokumentaristene fått tilgang til et unikt materiale, som de har jobbet med i tre år.

- Vi har intervjuet folk fra Ukraina og Montenegro som overlevde brutalitetene og som er langt oppe i 90-årene nå. Det er mange sterke historier som nå kommer fram, sier Borgen.

- Sjefene gikk fri, mens kvinner ble skamklippet

Slik ser deler av seriens plakat ut. Foto: Pressebilde.

- Hvilke overraskelser fikk dere underveis?

- Det som overrasket meg mest er omfanget dette foregikk i. Det er snakk om store selskaper og sjefer som gikk fri, mens kvinner som forelsket seg i tyske soldater ble utsatt for mobbing og skamklipping for å nevne noe.

- Hva sa selskapene til dokumentaren?

- Jeg inviterte alle firmene til å se filmen og den ble ikke endret etter at de så den, for å si det sånn.

- En institusjon i forhold til dokumentar

Med seg på laget hadde Borgen også Kim E. Jektvik som driver firmaet Videomagi.

- Det var helt fantastisk å få jobbe med Erling Borgen. Han er jo en institusjon i forhold til dokumentarfilm, så dette var stort for meg, sier Jektvik.

- Jeg har jobbet mye med lokalhistorie tidligere, så dette var et veldig spennende prosjekt å få være med på. Erling lot meg besteme alt fra vinkler, lyd og lys selv, så det var veldig motiverende å få jobbe med han.

- Kim gjorde en kjempebra jobb med "Hakekorsets profitører". Det er slettes ikke umulig at vi jobber sammen igjen, hvis det passer for begge, roser Borgen i retur.

I kveld viser dokumentaren på NRK1 klokka 21.30. Det er også mulig å se dokumentaren på NRKs nettside, hvis man ikke har tid akkurat da.

Dokumentaren vises også på Bergen internasjonale filmfestival tirsdag den 29 september kl. 17.30.