”Fiska med Anders” heter et populært barneprogram på SVT(Svensk Television).

Da programleder og ivrig hobbyfisker, Anders “Anka” Johanson ville til en fiskeplass med mye fisk og mange spennende arter, falt valget på Frøya. Da de trengte noen gode fiskeguider fikk de kontakt med Henrik Sehm-Hansen og Isak Halse Kjerstad(12), som allerede er erfarne fiskere. Og ikke minst Kent Haraldsen, som bruker all sin fritid til fiske på sjøen.

Opptakene til programmet begynte i juni, og det ble tre tøffe TV-dager for guidene i farvannet utenfor Daløya.

- Imponert over fiskekunnskapene

- Jeg er ganske sliten og trøtt. Vi har stått opp klokka 8 hver morgen og fisket til klokka 24, sier Henrik, som nettopp har sovet en liten time for å komme til hektene igjen.

Nå rister TV-teamet litt på hodet og smiler, for selve opptakene har ikke vært så lange. Henrik og Isak dro nemlig til sjøs på kveldstid og på eget initiativ, for å skaffe kveita de ikke fikk etter den først opptaksdagen.

- De er i gang hele tiden og fisker hele natten. Jeg er virkelig imponert, sier Anders.

Imponert er han også over fiskekunnskapene deres.

- De har dobbelt så mye peiling om fisk som meg, og de får også dessverre mer fisk enn meg, ler Anders.

- Jeg tror vi har lært Anders en del om å fiske, sier Henrik og smiler lurt.

Fikk fire dagers forvarsel

De unge frøyværingene tok utfordringen på strak arm, selv om de fikk kort forvarsel.

- Pappa kom hjem fra jobb i forrige uke og sa at han hadde fått oss med i et fiskeprogram. Da ble jeg litt glad og stresset samtidig, sier Henrik.

Isak fikk vite det samme dag av Henrik.

- Henrik fortalte det på fotballtreninge og spurte om jeg ville være med. Det syntes jeg hørtes spennende ut, sier Isak.

De forberedte seg med å se på noen av programmene, før TV-teamet kom på mandagen bare fire dager etter.

- Guttene er så himla bra. Det er ikke mange barn som klarer å slappe av og være selv som de har gjort. Henrik og Isak har vært proffe, sier Anders, som håper programmet vil inspirere svenske barn til å være mer ute i naturen.

- Målet med programmet er å få barn, spesielt de som bor i byene, til å komme seg ut i aktivitet og bli interessert i fiske, og ha det kult. Det er helt fantastisk å se disse to guttene som er ute hele tiden, mener Anders.

- Det er artig  at unge svensker får se hvordan vi fisker på Frøya. Kankje de vil prøve å fiske her de også, sier Henrik.

- Jeg tror det er mange svenske barn som vil mase på foreldrene sine for å dra til Frøya etter å ha sett programmet, mener location-scout Janne Hjorth.

“Sjøbjørnen” Kent

Kent Haraldson har også vært til stor hjelp for TV-teamet som kjentmann.

- Kent ser jo ut som en sjøbjørn og kjenner alle fiskeplassene. Han er en varm person som har vært som en klippe i hele programmet, sier Anders.

- Han har vært programmets redningsvest, mener Janne Hjorth.

- Vil gjerne komme tilbake

Den joviale og vittige programlederen er svært fornøyd med oppholdet på Frøya.

- Vi fisker mye i Sverige, og der er det ikke så mye fisk eller så mange arter. Det må vi dra til Frøya for å få. Det har vært helt fantastisk og jeg vil gjerne komme tilbake, ikke minst for å dykke. Plassen vi har bodd på er helt magisk og landskapet er helt utrolig. Og så har det jo vært Mallorca-vær hele tiden, så vi har sett det beste fra Frøya, sier Anders.

- Nei, sånn er det hele tiden på Frøya, sier Isak og smiler lurt.

Kommandert til sengs

Den siste opptaksdagen skal Henrik og Isak demonstrere hvordan de fisker leppefisk, som de selger til oppdrettsanleggene, der fisken spiser lakselusa av laksen.

- Vi fisker leppefisk hele tiden når det er sesong, forteller Henrik.

- Det er mye jobb å dra ruser hver dag, sier Isak.

Jobbe hardt har de gjort de siste dagene også, og før rusene skal dras i kveld vil TV-teamet at de skal være uthvilt.

- Nå går dere og legger dere. Dere må sove litt før vi drar ut, sier kameramann Alonso Poblete vennlig, men bestemt til de ivrige guttene, som med smale øyne og uten protester lunter mot soverommet.

Programmet “Fiska med Anders” og de to eller tre episodene fra Frøya blir sendt på SVT Barnkanalen i januar neste år.