Kommunestyret i Frøya gjorde i slutten av juni (sak 90/17) et viktig vedtak som kan bety en stimulans til rekruttering i fiskerinæringa. Vedtaket innebærer at kommunen kan stille en økonomisk garanti på visse vilkår og kriterier til erverv av nye, eller gode brukte fartøyer.

Garantiene omfatter ikke kjøp av rettigheter i de kvoteregulerte fiskeriene. Det fiskeripolitiske utvalget i Frøya Venstre vil gjerne gi anerkjennelse for at et samlet kommunestyre sluttet opp om dette vedtaket.

I en henvendelse til Frøya kommune høsten 2016 pekte det fiskeripolitiske utvalget i Frøya Venstre på at det offentlige bør bidra med stimulerende tiltak for å sikre rekruttering i den tradisjonelle fiskerinæringa, og viste til konkrete metoder for å oppnå dette. Næringa har oppnådd en bedre lønnsomhet og har gjort seg uavhengig av statsstøtte.

Samtidig har utviklingen medført at det er blitt kostnadskrevende å erverve fartøyer og redskaper, samt rettigheter i de kvoteregulerte fiskeriene.

Derfor mente utvalget at Frøya kommune burde legge skuldrene til for å lette byrden for nye aktører i fiskerinæringa. Utvalget understreket at en i dette tilfelle ikke snakker om nødhjelp til ei næring i krise, men heller et tiltak for å sikre nyskapning i fiskeflåten, og samtidig styrke råstofftilgangen til lokale mottaksstasjoner og foredlingsindustri.

Det fiskeripolitiske utvalget i Frøya Venstre betrakter uansett vedtaket i kommunestyret i juni som et skritt i riktig retning. Det er viktig at både den politiske og administrative ledelsen i kommunen ser på de mulighetene som kom fram i den vellykkede konferansen «Muligheter i kystfiske i Trøndelag», som ble holdt på Frøya i 2015, og følger opp det vedtaket som er fattet med ytterligere virkemidler for å sikre nyskapning og rekruttering i fiskerinæringa.

Det fiskeripolitiske utvalget

i Frøya Venstre