Det har vært skrevet mye om flåtten på Hitra uten at det har bedret forholdene. Flåttplagen er snarere blitt stadig verre de fleste steder! I H&F den 20.juni fikk vi noen ekle bilder av hvordan fuglelivet blir utsatt for flåttangrep. Artikkelen gir noen gode råd hvordan vi mennesker skal beskytte oss mot flått. Det er flott, men det virker svært defensivt når folk må ty til stadig mer omfattende mottiltak.

Kjedelig er det å høre at når Hitra nevnes som tursted, kommer flåttplagen inn som en forstyrrende faktor. Egentlig er vel ”utabygdes” folk mer hysterisk mot flått enn hva realitetene tilsier. Noen flåttbitt har de fleste av oss fått uten at det har gitt varig skade, men stadig flere blir via flåttbitt smittet med borrelia. Da er det alvor!

Er tiden inne for å bruke mer tid og krefter til å finne mottiltak! En årsak er at vi har fått et varmere klima som gir større trivsel for flåtten. Her er det vanskelig å finne gode mottiltak.

En annen viktig faktor for at flåtten trives på Hitra er hjorten. Fra å være en opplevelse å se hjort, er det blitt mer og mer en plage. For de som bor på Hitra er det de fleste steder umulig å ha en hage med blomster og bærbusker. Hva betyr mest for folk flest; hjort som lusker omkring eller en hage hvor de kan kose seg.

Hjorten er vel først og fremst en glede for jegerne. Jakt er generelt spennende, men når jakten etter hvert blir en jakt på en hjortebudskap, reduserer det hele seg til en økonomisk interesse for noen få.

Hva er det som gjør at hjortestammen for lov til å formere seg slik den gjør i dag. Meg fortalt er det dobbelt så mange hjort på Hitra i dag som det er innbyggere.

At hjorten er en viktig ”flåttbærer” er det vel ingen tvil om. Etter at en satte opp et gjerde på Akset for å holde hjorten borte, er flåttplagen redusert.

Det er synd at de som har ansvar for hjorten, jaktlaget, ikke tar dette innover seg og gjør livet mer trivelig for folk flest på Hitra!

Ola Blokkum