Svar til: «Om kommunesammenslåing og «brushaner», og om tvil og tro»

Jeg takker Ole (Laurits Haugen) for svar på mitt innlegg ang. kommunereformen. Jeg ser han bruker ikke ordførertittelen i sitt svarinnlegg, så da holder jeg meg på fornavnsform jeg også ☺

Jeg ble vel ikke veldig forskrekket over at jeg fikk svar på mitt innlegg. Svaret var imidlertid litt mer overraskende i sin form, synes jeg. Dette innlegget var jo nærmest en studie i kåseriet og hersketeknikkens ferdigheter, uten et alt for godt «blikk på ballen». Dette var vel snarere en «takling» som hverken treffer mann eller ball? Meget velskrevet i så måte da! Dette fortjente jeg kanskje, for mitt innlegg var vel heller ikke helt fritt for ironi, sarkasme og humor, noe som da er kjennetegn for kåseri-sjangeren.

Det er imidlertid både uventet og litt skuffende å se at Ole ikke svarer opp noen av de problemstillingene jeg reiser i mitt innlegg, og som hører saken til. Utfordringer i kjølvannet av kommunereformen, så som for eksempel:

  • En nasjonal sentralisering, som jeg da mener vi må ruste oss for som en felles kommune. Sentralisering innad i øyregionen oppfatter jeg som underordnet i denne sammenhengen. «Trusselen» ligger innom oss i form av større og sterkere regioner der. «Aksen tar alt» er vel et uttrykk Ole selv ofte har brukt? Her tenkes det da på aksen, Steinkjer-Orkanger.

  • Kommunenes inntektssystem vil ganske sikkert innrettes etter et nytt kommune-Norge, noe annet vil jo faktisk være ulogisk? I en slik sammenheng vil det ikke være direkte sjokkerende om Hitra og Frøya, som fortsatt adskilte kommuner, kan komme ut med negativt fortegn.

  • Han svarer heller ikke opp min påpekning rundt ordførernes nyproklamerte fremtidige samarbeid kontra tidligere manglende (avviklet) samarbeid?

  • Det uheldige med mekanismene i frivillighetslinjen som har vært førende for kommunereformen.

  • Betydningen av lokalisering av ordfører og rådmann med sin nærmeste stab (les kommunesenter), som jeg da mener ikke har all verdens betydning slik et nytt kommune-Norge vil fremstå.

  • «Tåkelegging» av manglende vilje gjennom forsiktighetsfokus på mandatet fra eget kommunestyre.

Dessverre svares ingen av disse problemstillingene opp i Oles innlegg.

I stedet velger Ole å raljere (riktignok velformulert og underholdende, må jeg innrømme ☺) over undertegnedes manglende gjennomslag for kommunereformen blant opposisjonspartiene i Hitra kommunestyre. Her skal selvsagt Ole innrømmes et poeng, men de lokale standpunktene ift. kommunereformen styres nok i stor grad av nasjonale partiføringer, er jeg redd. Jeg påpekte da også i mitt innlegg at en annen lokal tilnærming til kommunereformen avhenger av kommunevalget om vel to år. Bare så synd at da kan vi risikere at alle opphengte «gulerøtter» for kommunene er revet ned igjen. Arbeiderpartiet er vel for øvrig et av partiene som sentralt ikke har alt for sterke føringer for eller imot reformen, så det er jo rom for en mer positiv tilnærming fra de sittende ordførerne, bare så det er sagt.

Så har ordføreren, Ole, «store forventninger» ift. alternative forslag fra min side allerede ved førstkommende kommunestyremøte på Hitra. Dette selvsagt vel vitende om at det i Hitra kommunestyre (og for så vidt også i Frøya kommunestyre) er et overveldende flertall mot enhver form for sammenslåing av disse to kommunene. Da skal nok jeg spare kommunestyret for tidsbruk på dette nå, men det kan jo være greit at regionens innbyggere blir informert «om ståa», for det ble jo innledningsvis lagt frem lokale meningsmålinger som tydet på at et flertall av (i hvert fall) Hitras befolkning faktisk kan være positive til en slik sammenslåing.

Dag (Willmann)

Flere meninger finner du her på hitra-frøya.no/meninger