Helt på tampen av året vil jeg  takke  medlemsbedriftene  og samarbeidspartnere for  2016.

Man kan glede seg over den høye aktiviteten vi har her i øyregionen, samtidig som vi vet at utfordringene er mange. Slik vil det alltid være.

Næringsforeningen jobber aktivt for bedre rammevilkår blant våre medlems bedrifter. Det er viktig for oss at det lokale næringslivet skal ha mulighet til utvikling og vekst i takt med sine egne visjoner og strategier.

Derfor må vi være «tett på» Det være seg ; Sentrumsutvikling , Skole, Samferdsel, Reiseliv  osv….

Som en liten og lokal næringsforening må man alltid etterstrebe å kjenne «tempen» på det lokale næringslivet. Vi må evne å se de langsiktige linjene og sammenhengene.

Det er selvfølgelig viktig å jobbe for et godt og helhetlig transporttilbud, gode næringsareal, og et generelt godt samarbeid mellom næringsliv, kommune og fylkeskommune.

Vi må bygge omdømme. Vi må jobbe for at den videregående skolen utvikler seg i takt med de behov som næringslivet har til kompetanse og utdanning. En tett dialog mellom skole og næringsliv er noe av det viktigste vi gjør. Det er viktig at vi tar godt vare på våre lærlinger. At vi greier å tilby nok studieplasser der det er størst muligheter. Og at vi  ivaretar studiespesialiserende fag på begge skolesteder.

Det skal lønne seg å ta utdanning. Med et godt samarbeid mellom skole og næringsliv,  vil vi kunne øke antall studieplasser i tiden som kommer. Det forplikter begge parter.  Som en regional utviklingsaktør må man være såpass ambisiøs.

Det krever mot å jobbe proaktivt, koble de riktige menneskene sammen for å nå det beste resultat. Det blir stadig viktigere med samarbeid på tvers av branser og mellom næringen og det politiske apparatet.

Vi vet at utvikling krever at vi må gå inn i duellene, i kampen  om ressursene. Det kan være lurt å stå sammen. De store sakene framover kan kreve det.  Sitter man stille i båten for lenge  blir det lite uro, men heller ingen framgang!

Vi ser at mye er sårbart, spesielt  små lokalsamfunn. Ofte er man  avhengig av hvordan de menneskelige ressursene er plassert. Vi er  prisgitt patriotisme og mennesker som er villig til å ta risiko for utvikling og vekst. Mennesker som er motivert av indre og ikke ytre faktorer. (jfr Professor i organisajsonsutvikling og ledelse; Linda Lay) Som en liten kommune ytterst ute i havgapet, må man evne å tenke utafor «boksen».

Som daglig leder i Frøya Næringsforum føler jeg meg privilegert som har mulighet til å jobbe med  mange dyktige folk. Både i styret for FNF, det politiske apparatet i , i felles skoleutvalg og  blant våre medlemsbedrifter .

Jeg vil trekke fram Hotell Frøya for den positive og proaktive holdningen de alltid har i de ulike prosjektene vi jobber i. De er raus og inviterer andre med på laget. Vi ser at det ofte er en sammenheng mellom lederskap,  skaperevne  og arbeidsmijø.

Les flere innlegg på hitra-frøya.no/meninger

I sommer og høst har vi erfart at situasjonen i oppdrettsnæringen har vært krevende. Og man har stått i stormen, som så mange ganger før. Lusesituasjonen har vært tema i de ulike medier i hele høst og vært gjenstand for «gatas parlament» jfr Ilaks.

Det virker som det er like mange teorier og meninger som det er professorer som uttaler seg?

Selvsagt kan ingen forsvare mangel på fiskehelse velferd. Bildene som de fleste har sett, taler for seg. Det er noe næringen selv må ta lærdom av og rydde opp i . Det er jo ikke slik oppdretterne selv heller ønsker å fremstå.

Bakgrunnen for denne prekære lusesituasjonen handler vel ye om at næringa har fått erfare hvor utfordrende det er å drive biologisk produksjon uten medikamentell behandling.

Denne sommeren og høsten har man hatt en kraftig konsentrert produksjon på nordsida av Frøya.

Næringen er ant til mer eller mindre gode rammevilkår, de er vant til store luse og sykdomsutfordringer gjennom tidene. De er imidlertid ikke vant til å klare seg uten effektive medikamenter. I den situasjonen som oppstår må næringa må lik linje med mange andre; prøve og feile.

Våre oppdrettere er ikke stolte av at de ikke maktet å slakte ut og forhindre de uheldige konsekvensene. De ønsker selvsagt  å lære av de feilgrep som er gjort. Det jobbes beinhardt i alle ledd, og kanskje har lokalitetene med størst utfordringer  også nedlagt flest arbeidstimer og energi inn i jobben-utfallet skyldes i alle fall ikke at folket på merdkanten har ligget på latsiden, ei heller at de ikke bryr seg om fisken sin.

Vi skal være stolte av vår havbruksnæring. Den er i  startfasen  ennå og verden trenger mat.

Under  5% av all matproduksjon i verden kommer fra havet. Vi vet at vi ikke greier å fø verden med bare landbruk. Vi må tenke alternativt. Samarbeidet med Korea på  tang og tare og andre LUR arter vil komme godt med for neste generasjon.

Havbruksnæringen skaper enorme verdier for små lokalsamfunn. De bidrar til store skatteinntekter som igjen er med på å finansiere skoler og helsevesen. Laksen betyr alt for Frøya.

Aldri har vår region hatt så mange attraktive arbeidsplasser å tilby.

Lokalt eierskap har en enorm betydning  for vekst og utvikling i vår kommune. Vi kan være stolt over at vi greier å få til så mye som man bare kunne drømme om for noen tiår siden. «Vi står ikke med lua i hånda»  Jeg er derfor stolt av det næringen skaper for både Frøya og Hitra. Sammen er vi en slagkraftig region.

Vi forstår at havrommet blir mer og mer viktig. Oppdrettslaks og sjømat er SUNN OG TRYGG mat!  Det er aldri brukt så lite medisin i laksen som nå…

Vi må også være bevisst det faktum at ikke alle unner oss suksess?

Næringen tar ansvar for både sysselsetting og verdiskapning langs hele kysten. På mange måter kan vi si at den skal ta over for oljen? Heldigvis tror jeg at vi vil ha begge deler i mange år framover. Den er vel kanskje ikke født ennå den som skal slukke det siste lyset i Nordsjøen?

Vi må unngå å gi næring til de som ønsker å slukke lys, men snakke fram de som ønsker å holde lysene tent. Vi må stimulere til mer ny etablering når mulighetene er så mange som her.

Som en liten utkant kommune er vi prisgitt det gode næringslivet vi har. Vi er i en særstilling når vi ser hva næringen genererer i form av avledet virksomhet , servicenæringen og offentlige arbeidsplasser.

Det er dette gode arbeidet , vi som næringsforening ønsker å bidra til også i årene som kommer.

Vi har mange viktige saker på agendaen også for året som kommer.

Kjempe for en mer funksjonell båtrute mellom Frøya-Trondheim blir en viktig sak i året som kommer.

Vi skal selge Frøya og øyregionen , slik at vi trekker det lengste strå, både når det gjelder  arbeidskraft  bolyst, turisme og handel. Aldri før har vi vel hatt et mer attraktivt arbeidsmarked !

Selvsagt ønsker flere å bosette seg her, vi må bare bli flinkere til å vise dem hva vi kan by på. Vi må bli et bedre vertskap for alle som kommer hit. Med så gode fasiliteter og tilbud er det vanskelig å måle seg?

Frøya Næringsforum jobber med  mange viktige saker. Vi skaper attraktive møteplasser og er ofte et bindeledd og et talsrør mellom og ovenfor viktige beslutningstagere.

Er du ikke medlem? Ta kontakt så ordner vi det.

Gi oss innspill og engasjement, da blir vi enda bedre.  Det er målet !!

Sammen skal vi skape verdens beste lokalsamfunn.

En Riktig God Jul og Et Godt Nyttår 2017 ønskes  fra

FRØYA NÆRINGSFORUM

Torill M. Pettersen

Daglig leder.