Når en har fått vært såpass priviligert at en har fått opplevd og deltatt i det siste tiårenes frodige og engasjerende utfoldelse av skriftlige prestasjoner på diverse nettdebattfora så; er det med vemod vi nå har mottatt meldingen om at etter et lengre tids sykeleie, har kommentarfeltet utgått.

Som et ekte barn av Internet- teknologien kom nettdebatten fra Usenet gruppene på 80 tallet, hvor folk diskuterte saker etter et strengt hierarki, som programmering – Java, Internet – www – html osv. Den gang som nå kunne debatter utarte seg og deltakere fjernet seg fra sak, og hvor det å vinne en diskusjon ble viktigere en å få frem momenter i saken en skulle debattere.

Protokollene på Internet utviklet seg gjennom slike debatter. Såkalte RFC (request for comments). Etter at data ble allemannseie og etter at lokalaviser gjorde det mulig for leserne å få kommentere på saker i avisenes nettutgaver så oppsto en annen revitalisering. De gamle møteplasser hvor folk kommenterte og mente ting. Diskusjoner om verdens gang, men fremfor alt lokale ting.

Slik kan en se det, men kommentarfeltene ble også noe mer fordi den ytre fremtoningen ble mindre vesentlig når en kunne ytre seg uten å gjøre seg til kjenne. Meninger fra folk som ellers ikke ville hevet stemmen i en forsamling kom frem. For noen oppleves dette som et problem.

Problem har det tydeligvis også vært at noen var så frekk og freidig å hevde og uttrykke meninger og holdninger som ikke er i tråd med ens egen virkelighetsoppfatning. Her bør en virkelig gå i seg selv og spørre om de totalitære systemer hvor bare bestemte tanker er lov å ha er noe en vil assosieres med.

Les flere klare meninger på hitra-froya.no/meninger

Så når vi nå med sorg må erkjenne at debattfeltet er borte og videre «debatt» skal over på en multimediaplattform, hvor atter de dyktigste på teknologi vil komme best frem, så skal vi ikke sørge, men juble. Juble og feire den tiden vi hadde sammen og de stunder hvor selv de som så vidt fant frem på QWERTY tastaturet kunne få sagt det de mener.

Teknologien går videre og er det noe vi vet så er det at det er umulig å vite hvordan de datatekniske løsninger vi utvikler blir brukt av «folk flest».

Geir- Are Valle

Har du også noe på hjertet? Send oss en epost på post@hitra.froya.no