Aqualine skriver i en pressemelding:

Aqualine Subsea System er en merd med nedsenket not som bygger på selskapets Midgard System, og som krever noe tilpasning av eksisterende Midgardnot. I et oppgradert system med flytekrage, tilpasset not, bunnring og vinsjer har vi nå et nedsenkbart komplett oppdrettsanlegg.

Ved å senke nota med «notlokk» ned til 8-10 meter med bruk av vinsj, vil fisken komme under lusebeltet, som vanligvis går ned til 6-8 meter. Under denne dybden viser en rekke forsøk og målinger at lusemengden er betydelig redusert eller at den forsvinner helt, samtidig som nye påslag unngås.

For å sikre at fisken har tilgang på luft for å fylle svømmeblæren kan merden heves så ofte som ønskelig og laksen «luftes» i ca 2 timer. Med bruk av Midgard System vinsjesystem vil det ta omkring ett minutt per meter å heve og senke nota. Toppen av nota vil bli dekket med et «notlokk».

I nedsenket tilstand vil også begroingen reduseres betydelig, samtidig som vi vet at luselarvene oppholder seg i stort antall i begrodde områder. Forholdene på den enkelte lokalitet vil avgjøre behovet for spyling av både not og topp.

Selskapet gjennomfører i dag en uttesting av Aqualine Subsea System i Marinteks havlaboratorium i Trondheim. Dette for å dokumentere dynamikken og styrken i det nye unike konseptet.