På Sunde drives jordbærdyrking på økologisk vis, på gården til Ove Jomar Sunde. Her er det drevet jordbærdyrking siden 1998. Gårdbrukeren har en masse faste kunder som kommer år etter år. Mye av bæra selges nede på rasteplassen på Sunde, forteller gårdbrukeren.

- For det meste er det biler som kjører til og fra Frøya og Hitra som nå stopper for å kjøpe bær. Og i turistsesongen er det vel flest turister som stopper for en rast her på Sunde, sier Sunde om kundene sine.

En fin sesong

Ove Jomar Sunde satser på økologisk dyrkede jordbær.

- Det er smaken på den økologiske bæra som er så spesiell og vi kan ikke levere dårlige varer, det er det ikke noe framtid i. I år har det vært en fin sesong med mye godt vær og det har vi satt stor pris på, for det gjenspeiler seg på smak og kvalitet, sier Sunde.

Gårdbrukeren benytter gjess til å spise ugress langs radene i åkeren. Kortreiste gjess er effektive ugress-etere og et trivelig bekjentskap for barn og voksne.

Tsjekkiske plukkere

- Vi har hatt plukkere fra forskjellige land. I fjor og i år har vi plukkere fra Den tsjekkiske republikk, de er her i to måneder i gangen. Det er voksne folk og de er studenter og lærere på universitet i Tsjekkia, forteller bonden.

Lokalavisa besøkte jordbær-åkeren i juli, mens det ennå var full aktivitet med plukking. Vi møtte fem ungdommer. På spørsmål om det er tungt for ryggen å plukke i så lang tid, så svarer Dana at der ikke noe problem.

Oversikt over alle bedrifter i øyregionen finner du i HFguiden.no.

Les flere næringslivsnyheter fra Hitra og Frøya i HFguiden.no

70-80 kilo om dagen

- Vi strekker ut og tar jobben som en treningsøkt. En normal dag varer i ca. 8-9 timer og da kan vi plukke mellom 70 og 80 kilo, forteller hun.

Innbyrdes har ungdommene en liten konkurranse om å plukke mest, rekorden på en god dag er 100 kg.

- Den økologiske bæra er ikke så stor som bær som er gjødslet med annen gjødsel, men smaken er fortreffelig, sier Ondra som er den eneste mannlige plukkeren blant plukkerne fra Tsjekkia.

Deretter avlegger vi et besøk i veie-rommet hvor det dufter solfriske jordbær. Det var en god avslutning på besøket hos jordbærbonden.

- Vi strekker ut og tar jobben som en treningsøkt. En normal dag varer i ca. 8-9 timer og da kan vi plukke mellom 70 og 80 kilo, forteller Dana.