- Nå er det bare å sette sammen dette, så kan vi begynne å brygge, sier Tommy Aas.

Det er lørdag formiddag på Hestøya på Uttian. Brødrene Tommy og Christian Aas losser tank etter tank ut fra semitraileren.

5000 liter hver tredje uke

For snart to uker siden var de i Frankrike og lastet den opp. Familien Aas har nemlig kjøpt seg et fullt bryggeri fra Frankrike. Nå triller de gjæringstankene og resten av utstyret inn i hallen som tidligere var slakteriet til Uttian fiskoppdrett. Med ti gjæringstanker vil de kunne produsere 5000 liter øl i løpet av en treukers periode. Det er store romslige lokaler i det nedlagte slakteriet, hvor de blant annet skal bygge opp et todelt kjølerom. Med dette utstyret kan de produsere alle typer øl.

Tommy og Christian, har sammen med far Håkon, vært lidenskapelige heimebryggere i mange år. For to år siden laget lokalavisa reportasje om deres juleøl-brygging. Men de har også lenge planlagt å gjøre hobbyen til noe profesjonelt. Sist sommer fikk de tilslaget på dette bryggeriet. Selskapet «Kystbryggeriet Frøya» er registrert, og med utstyret på plass på Uttian, gjenstår det noe papirarbeid før de kan starte kommersiell bryggerivirksomhet.

Salgstillatelse i løpet av vinteren

- Det er en del formaliteteter som må på plass før vi kan sende den endelige søknaden til helsedepartementet om tillatelse til tilvirkning og salg. Men jeg regner med at vi skal ha alt på plass i løpet av vinteren, sier Christian Aas.

- Hvis ikke må vi drikke alt selv. Og når vi starter opp dette, vil det bli litt for mye, selv for oss, fleiper Tommy.

Det har vært en boom i etablering av bryggerier i Norge de siste åra. Noen har lyktes med å komme inn på polet og butikk-kjedene, mens andre selger til butikker og restauranter i nærområdene. Brødrene på Uttian har tro på at de skal klare å komme seg ut på markedet.

- Det er mange som har smakt ølet vårt. Ryktet går, og vi har mye henvendelser allerede. Jeg tror absolutt vi skal komme oss inn på det lokale markedet, og så får vi se videre, sier Christian Aas.

Tommy (til venstre) og Christian Aas har bryggeriutstyret på plass i det tidligere lakseslakteriet på Uttian