Turid Landevåg jobbet som hjelpepleier i 23 år. Så fikk hun en skade i armen og hadde problemer med å løfte den. Hun slet også med søvn på grunn av smertene.

Som 41-åring skulle hun bli uføretrygdet, men det ville hun ikke. Laserbehandling ble hennes redning.  - Å ikke kunne jobbe i en så ung alder, var utenkelig for min del og jeg bestemte meg derfor for å prøve laserbehandling i Spania, sier hun.

Satset alt

Etter flere behandlinger ble Landevåg frisk. Hun bestemte seg for å sette huset i pant for å reise til Spania for å studere laserterapi. Nå har hun jobbet i 11 år med å tilby folk hjelp til alle mulige plager.  - Laseren er helt ufarlig og bidrar til å løse opp muskelknuter, fjerner betennelser, og øker blodgjennomstrømningen. Jeg har behandlet blant annet en pasient som hadde et komplisert håndleddsbrudd og som slet med store smerter. Nå kan hun bruke armen igjen og klarer å jobbe, forteller Landevåg. Laserbehandling kan også hjelpe for ryggplager, øresus, bihulebetennelse, astma, sengevæting og mye mer, ifølge Landevåg. Men brukes ikke i behandling av sterke psykiske lidelser, hjertepasienter, kreft, gravide og HIV/aids. Når Landevåg behandler folk følger hun et mer helhetlig syn på sykdom enn vanlig vestlig medisin. Hun som tar for seg hele mennesket og ser det større bilde enn kun en kroppsdel, i likhet med kinesisk medisin.  - Jeg har alltid søkt mot det alternative og føler min tilnærming kan gi et godt alternativ til tradisjonell behandling. Vi trenger begge deler, sier hun.

Etter 37 år borte fra Fjellværsøya på Hitra hvor hun vokste opp, har Landevåg nå flyttet tilbake. Hun har nå bygget seg hus og har klinikken i huset.

- Ikke entydige studier

Nasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Medisin (NAFKAM), forsker på alternative behandlingsformer.

- Selv om det er forsket en del på effekten av slik laserbehandling, finnes det stort sett ikke solid dokumentasjon som understøtter påstandene om at behandlingen har effekt, sier informasjonsrådgiver ved NAFKAM, Odd-Magne Hansen.

- Ikke få laser på øynene

I følge NAFKAMs kilder regnes slik laserbehandling generelt som trygg å bruke, uten mange bivirkninger.  Ved laserbehandling er det derimot viktig at behandleren ikke får laseren direkte inn på øyene til pasienten. - Det er viktig at behandlere vet hva de gjør og ikke får laseren på øynene til den som behandles. Det gjelder både direkte og indirekte fordi det kan gi øyeskader, sier Odd-Magne Hansen.  - Jeg har personlig aldri brukt briller mens jeg har jobbet med laser i 11 år og aldri tatt noe skade av det. Jeg bruker heller ikke briller privat. Når det er nødvendig bruker jeg laserbriller på mine pasienter, svarer Landevåg. Hansen legger også til: