Strand oppvekstsenter på Hitra, har laget sin egen plan for trafikksikkerhet.

- Strand oppvekstsenter ligger tett ved en vei som er sterkt trafikkert med tungtransport hele døgnet og dette skaper mange potensielt farlige situasjoner der barn ferdes nært veien. Denne veien er både skolevei for elevene og bør brukes for å komme seg til og fra fritidsaktiviteter på ettermiddagstid, skriver styringsgruppa for trafikksikkerhetsplanen.

- Kommunen har ansvar for trafikksikkerheten, og som institusjon med ansvar for over 100 unger mener vi det er viktig at vi utarbeider vår egen lokale plan, står det i planen.

Sykling, holdning og opplæring

Oppvekstsenteret har blant annet laget disse målene for trafikksikkerhetarbeidet.

- Det skal være trygt å sykle langs vegene til og fra oppvekstsenteret vårt. Vi bør satse på å øke sykkelbruken og stimulere til at flest mulig går eller sykler til og fra skole og jobb. For å få flere av innsias innbyggere til å gå eller sykle, er det viktig at forholdene legges best mulig til rette for økt sikkerhet og trygghetsfølelse, gjennom videre utbygging av gang- og sykkelveger eller ved å redusere fartsgrensene i områdene der konfliktene mellom ulike trafikantgrupper er høy.

- Holdningsendring er en viktig og langsiktig prosess gjennom trafikkopplæring i barnehagen og i skolen. Trafikksikkerhet for barn er de voksnes ansvar og omfatter fysiske tiltak, fartsgrenser, sikker transport, sikkerhetsutstyr og trafikkopplæring. Det er viktig å bevisstgjøre voksne på deres rolle som gode forbilder i trafikken. Bruk av personlig verneutstyr som sikkerhetsbelte, barnesikringsutstyr, sykkelhjelm og refleks reduserer trafikkulykkenes omfang og alvorlighetsgrad. Refleksbruk er det beste - og billigste - trafikksikkerhetstiltaket for myke trafikanter. En stor del av befolkningen ferdes langs veger uten belysning. Det er viktig at alle aldersgrupper påvirkes til økt bruk av refleks ved ferdsel i mørket. Vi satser på å ha refleksaksjon for ungene hvert år.

- Trafikkopplæring skal integreres på alle trinn i barnehagen og skolen. Barnehage og skole er viktige arenaer for å etablere gode holdninger. Trafikk som tema må innarbeides i både barnehagens årsplaner og grunnskolens læreplaner på alle trinn.

Planen har også en egen handlingdel, og en risiko- og sårbarhetsanalyse.

Foto: Skjermdump fra trafikksikkerhetsplanen til Strand oppvekstsenter.