Salmar har lenge ønsket å prøve sine havmerder i praksis, basert på offshore-teknologi. Tidligere har de ikke fått konsesjon til å prøve ut teknologien, men nå har Nærings- og fiskeridepartementet innført gratis utviklingskonsesjoner, for å prøve ut teknologi som kan løse problemene med lus- og rømming.

– Det er begrenset hva vi på dette tidspunkt kan gi av utdypende informasjon om prosjektet. Vi skal nå i første omgang sende inn søknad om utviklingskonsesjoner til Fiskeridirektoratet. Vi mener at vårt prosjekt fullt ut oppfyller kriteriene for slike konsesjoner, forteller Leif Inge Nordhammer til kyst.no.

Saken fortsetter under bildet.

Havmerd: Salmar kan nå få sjansen til å flytte ny lakseproduksjon til havs, dersom de får utviklingskonsesjon fra myndighetene.

Konsernsjefen forteller videre at havmerden vil koste mye penger.

– Med hensyn til kostnadsramme har vi tidligere meddelt offentlig at den er estimert til flere hundre millioner kroner, men det er nå på det rene at de samlede kostnadene vil bli over en halv milliard kroner, forteller han til nettstedet.

Som tidligere kjent vil selve konstruksjonen sannsynligvis bli bygget i Kina, mens de mer avanserte teknologiske løsningene kan bli levert av norske leverandører.