165 meter laksegarn, to sildegarn og ett trollgarn, pluss bortimot 70 ulovlige og umerkede teiner samt noe annet umerket redskap er beslaglagt etter en felleskasjon tirsdag og onsdag denne uka.

Det opplyser Fiskeridirektoratet til lokalavisa Hitra-Frøya. I tillegg ble det utstedt forelegg for fartsovertredelser og manglende bruk av redningsvest i aksjonen, som Kystvakten, Politiet, Statens Naturoppsyn og Fiskeridirektoratet gjennomførte.

Foto: Kystvakten

16 anmeldelser

- Vi har sammen drevet oppsyn i øyregionen de siste par dagene, og det har resultert i at vi i dag har mottatt 16 anmeldelser for ulovlig bruk av teiner, forteller lensmann Arild Sollie.

Sjøområder i Agdenes, Snillfjord, Hitra og Frøya ble kontrollert av oppsynsbåter fra de forskjellige etatene. Bare i Hitra- og Frøyaområdet er det gjort beslag i over 60 krabbeteiner, ifølge lensmannen.

- Det er mye. Så det er tydelig at mange er uvitende om regelverket, sier Sollie til lokalavisa.

Foto: Kystvakten

- Fiskerens ansvar

Jan Brødreskift i Fiskeridirektoratet opplyser at slike aksjoner også blir benyttet til å informere om regelverket.

- Men det er viktig å understreke at det er den som fisker og ferdes i kystsonen sitt ansvar å sette seg inn lovverket, sier han

- I Norge har vi tradisjon for å utnytte ressursene i kystsonen. Vi har lovfestet den unike allemannsretten til å ferdes og fiske i kystsonen. Med denne rettigheten følger det plikter i form av et lovverk. Lovverket sørger for at vi får en bærekraftig beskatning av havets ressurser og kan ha glede av dem i uendelige tider, understreker Brødreskift.

- Nødvendig med oppsyn

Etter aksjonen konkluderer etatene at det er nødvendig med oppsyn for å se til at reglene blir fulgt.

- Det er etablert et godt samarbeidet mellom de statlige etatene. Ved å bemanne båtene med tjenestemenn med forskjellige lovhjemler kan en kontrollere etterlevelse av flere lovverk. For eksempel kombinere kontroll av fiskeredskap med kontroll av at folk på sjøen bruker redningsvest. Det gir effektiv bruk av ressurser. Kontrollene disse dagen førte til mange beslag av umerket og ulovlig redskap. Det som går igjen er garn som settes for fangst av laks og sjøørret, samt teiner som settes for fangst av hummer i fredningstiden, opplyser Brødreskift.

Fiskeridirektoratet henviser til sine nettsider fiskedir.no og brosjyren Kysten er din for regelverket.

Foto: Kystvakten