Ute i havgapet, en liten båttur unna Kvenvær på Hitra, ligger Skårøya. Søskenparet Birgit Skaaren Faxvaag og Bjarne-Johan Faxvaag har mange gode minner fra barndommens sommere der sammen med bestemoren og bestefaren. De ferierte i det som tidligere var et hus der isblokker ble oppbevart for å holde laksen fersk når den skulle transporteres rundt i landet. Siden de begge så gjerne ville fortsette med å tilbringe tid på Skårøya i voksen alder, ble løsningen å bygge en 83 år yngre tvilling til det gamle ishuset fra 1920.

Sprengte ut berget

Byggetillatelsen til annekset ble gitt fordi plattingen og brygga allerede eksisterte. Underveis ble det benyttet lokale snekkere som kjenner til de særegne forholdene ute i havgapet. Byggingen gikk raskt, selv om det ble noen runder i båt med materialer. En liten del av berget ble sprengt ut.

– Det ble boret med håndbor. Dynamitten ble plassert i hullet på rundt en meter. Så gjorde vi det på gamlemåten, tente på lunta og sprang for livet.

Bjarne- Johan ler godt, og understreker at det gikk for seg uten dramatikk.

– Det handlet mest om å få berget til å sprekke opp så vi kunne bryte løs med håndmakt. En liten knaus på to kvadratmeter ga plass til soverom i den nye delen.

Utenpå er de like

Annekset, som Birgit nå disponerer, er bygget helt likt som ishuset for å ta vare på egenarten og stedets historie. Men innvendig har de ulike karakterer. Bjarne-Johan liker den varme gløden fra trepanel, mens søsteren liker at det er lyst og lett.

Begge har tenkt på helhet siden rommene er små og intime. Alle flater er holdt i noenlunde samme fargeskala. Slik fremstår oppholdsrommene som lune huler uten at materialoverganger stjeler fokus fra utsikten. Forskjellen er også at det gamle ishuset naturligvis krever en del mer vedlikehold. Det er både skjevt og skakt og ligger litt mer utsatt til.

Egentlig ønsker de begge seg peis. Stedet er jo i bruk året rundt. Siden det ville blitt en vel omfattende affære, ble prosjektet lagt på is.

Været ingen hinder

–Å dra ut med båt til en øy er langt fra en ulempe–vi syns det er en herlig start på fridagene, uansett vær og vind. Båtturen tar bare 15 minutter, og det har ikke vært en eneste weekend vi er blitt hindret av været på 10 år. Bjarne-Johan smiler. For ham er ishuset et sted for rekreasjon og refleksjon i en ellers hektisk hverdag.

Ishusets historie

I 1890 startet laksefisket opp fra Kvenvær. Ishuset på Skårøya ble oppført som følge av særdeles god konjektur på laks i 1920.  Det var et lite og svært godt isolert hus der isblokker hakket opp fra tjernet ble lagret til våren. Isen ble bruk til å holde laksen fersk under transport rundt om i Norge, og til Sverige.

Ishuset hadde opprinnelig en grunnflate på 25 kvadratmeter, da var det to meter under taket. Det var isolert med 16 tommer sagmugg i veggene. Ishuset var i bruk frem til det ble feriehus tidlig på 1960-tallet.

(Denne artikkelen ble første gang publisert i bladet Hytteliv.)