Store aktører som Hero Norge og Norsk Mottaksdrift fikk fredag beskjed av UDI at en rekke av deres asylmottak legges ned. Blant dette er mottaket i Fillan.

Utlendingsdirektoratet (UDI) kunngjorde torsdag at det vil bli avviklet over 7.000 mottaksplasserfordi det har kommet langt færre asylsøkere enn tidligere antatt. I dag forelå listen over hvilke mottak som blir berørt.

Nedbyggingen berører primært ordinære mottak, men enkelte mottak for enslig mindreårige og transittmottak vil også bli lagt ned. De aller fleste kontraktene som sies opp nå, har tre måneders oppsigelse. Sluttdatoen blir dermed 1. desember.

UDI takker for jobben

– Det er alltid leit å måtte legge ned mottak da det berører dyktige ansatte, mange lokalsamfunn, voksne beboere og barn. Men vi kan ikke forsvare økonomisk å ha en så stor ledig kapasitet, sier avdelingsdirektør Christine Wilberg i UDI.

Hun takker vertskommuner og driftsoperatører for jobben de har gjort.

Nedbyggingen berører primært ordinære mottak, men enkelte mottak for enslig mindreårige og transittmottak vil også bli lagt ned.

Det kan bli lagt ned flere mottak neste år. Når nye prognoser over asylankomster er klare i høst, vil UDI gjøre nye vurderinger.

UDI har i dag 235 asylmottak over hele landet. 139 av dem er ordinære mottak og 82 er mottak og avdelinger for enslige mindreårige. I tillegg kommer 14 transittmottak og to ankomstsentre. Dette utgjør 29.000 faste plasser og 6.200 stykkprisplasser. Per i dag er seks av ti plasser i bruk.

Åpnet før jul i fjor

Hitra statlige mottak står oppført med 140 mottaksplasser. Mottaket åpnet i slutten av november i fjor og de første asylsøkerne ankom kort tid etter.

Også to ganger tidligere har det blitt opprettet asylmottak på Hitra (Kvenvær og Fillan) for å dekke et behov, mottak som så er blitt lagt ned etter relativt kort tid.