Frøyværingen Roy Søreng har bemerket seg i det siste med flere sjeldne funn med metalldetektoren sin. Ekstra stas var det likevel i dag da datteren, ti år gamle Pernille, vasket bort jord fra metallfunnet gjort i Trondheim og det der dukket fram en mynt. Mynten viser seg å være svært gammel.

- Mynten er over 1000 år gammel! Dette var virkelig en stor opplevelse. Pernille er utrolig stolt og håper den blir utstilt på museum, slik at hun kan ta med klassen for å se på den der. Men jeg er nok den stolteste, sier Roy Søreng til lokalavisa.

Ifølge Søreng er dette en mynt som kalles en kufisk dirhem.

- Den består av veldig godt sølv og var en ettersøkt vare i vikingtidad. Den er vel fra mellom 700- og 900-tallet, men vi har ikke fått eksakt id på den ennå. Dette er veldig sjeldent funn, selv for garvede metallsøkere, forteller den stolte pappen.

- De fleste har søkt i titalls år uten å finne slike mynter. Det er ikke en hel mynt, men klippt opp. Det var sølv-vekten som var verdien og  ikke mynten i seg selv, forteller han.

Pernille forteller at hun ønsker seg sin egen metallsøker, men at det er ganske kostbart, så hun må nok spare noen år.

- Mynten er innleveringspliktig, som alle mynter før 1650, samt andre gjenstander fra før 1537 (reformasjonen). Derfor blir den levert Sør-trøndelag fylkeskommune for registrering, før den kommer til NTNU Vitenskapsmuseet for konservering og forhåpentligvis utstilling, forteller Søreng.

Frøyværingen har senere i dag fått bekreftet fra en kjenner av mynten, som sendte ham denne tekstmeldinga:

"Det är en umajjadisk dirhem präglas i Wasit under perioden ca 700-750 AD (årtalet saknas). Stort grattis till Pernille!"