En fridykker holdt på å bli påkjørt av en hurtiggående rib under Mastadsvabrua, tirsdag denne uken.

- En fridykker hadde nettopp kommet opp til overflaten, og holdt på med utstyret sitt(se video i toppen av saken). Plutselig så han en rib komme i stor fart rett mot seg. Han prøver å gjøre seg synlig ved å vinke og rope, og heldigvis var båtføreren så oppmerksom at han så det, og klarte å gjøre en unna-manøver. All ros til han for det, men han skulle ha dempet farten da han så dykkeren, forteller Truls Melbye, fra Fridykk Midt-Norge.

Denne episoden ble tilfeldigvis fanget opp av videokameraet som dykkeren hadde på hodet, men flere nesten-uhell har skjedd i sommer. Selskapet som kjører rib-en hører ikke til i øyregionen, og Melbye presiserer at denne båten ikke har vært involvert i nesten-uhell tidligere.

Begge parters ansvar

Melbye ønsker ikke å legge all skyld på båtføreren, men å gjøre både båtførere og dykkere oppmerksomme på hvordan de skal unngå uhell.

- Videoen viser ett eksempel. Problemet er at dette skjer ofte. Og det er både dykkeren og båtførerens ansvar å følge reglene. Vi ønsker å nå ut til båtførerne om hvordan en dykkerbøye ser ut, og hvordan de skal kjøre når de ser den. Det er også viktig at dykkeren tar ansvar for å synes godt, og ikke dykke midt i leia. Det finnes tilfeller der dykkere ikke har brukt bøye også, sier Melbye.

Fridykkerne bruker en oppblåsbar oransje flytebøye festet med line til kroppen, med et lite blått-hvitt dykkerflagg på toppen, for å markere hvor de er. De som er født etter 1979 og har tatt pålagt båtførerprøve, vet at man skal holde god avstand, og senke farten når man ser et slikt flagg.

Men Melbye påpeker at det er mange som ikke har båtførerprøven, eller har glemt reglene.

Ta hensyn: Senk farten og hold avstand, hvis du ser en bøye som ligner på en av de tre på bildet.

- Lokalbefolkningen tar minst hensyn

- Det er lokalbefolkningen som tar minst hensyn, og ikke fisketuristene. Vi ser det er flere som har sett bøyen, men som likevel velger å ikke bremse opp for å tilpasse farten. Det skumle er at en dykker kan befinne seg i en radius på 20-30 meter rundt bøya, og da kan en likevel kjøre på en dykker selv om man gjør en unnamanøver. Derfor er det viktig å bremse ned tidlig og holde god avstand.

Hitra har blitt er veldig populær for fridykkere og undervannsjegere. Det er spesielt mange som dykker rundt Mastadsvabrua, der det er rikelig med fisk.

- Hitra er den beste plassen å være dykker på, fordi det er veldig rikt dyreliv og god sikt. Det er vakker natur både under og over vann. Og ved Mastadsvabrua er det stor fisk. Derfor er det spesielt mange som drar dit, forteller Melbye.

Derfor håper han at båtførere er oppmerksomme når de er i området, eller passerer under brua.

- Selv om det ikke er redusert fartgrense under brua, så ber vi båtførere være oppmerksomme på at det kan være dykkere der. Vi prøver å dykke langs bropillarene, men om det er strøm, eller at vi trenger å passere mellom pillarene, så kan det hende at en dykker er midt mellom.