Sist Oslo-avisene spekulerte i kommende tvangssammenslåinger i kommune-Norge, sto Hitra og Frøya fram som ett typisk eksempel for ekspertene. I kveld tirsdag mener VG å kjenne til hvilke tvangs-sammenslåinger regjeringen har forhandlet seg fram til , og her står derimot våre kommuner IKKE på lista. I Sør-Trøndelag er det bare Bjugn og Ørlandet som blir slått sammen mot sin vilje, mener VG å vite på bakgrunn av kilder i regjeringen.

- VG har fått bekreftet at 13 kommuner blir slått sammen med nabokommuner mot sin vilje. Totalt blir landets 428 kommuner redusert til 363, skriver VG tirsdag kveld.

Her lokalt har som kjent Frøya sagt nei til sammenslåing, mens Hitra har sagt ja til sammenslåing med deler av Snillfjord. Mens Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har sagt at Hitra og Frøya bør slås sammen, selv om ledelsen i begge kommunene har sagt nei.

Kommuneekspert Geir Vinsand i Nivi Analyse AS listet i september en rekke kommuner som han på det tidspunkte trodde er tvangskandidater i kommunereformen. Blant disse var Hitra og Frøya.

Vinsand listet overfor Aftenposten opp ti typer kommuner som kan bli tvangs-kandidater. I kategorien "Småkommuner som endelig har fått vei/bro" ga han eksemplene Hvaler, Rennesøy, Finnøy, Bokn, Modalen, Hitra, Frøya.

VG skriver at helt siden nyttår har de hemmelige forhandlingene pågått mellom regjeringspartiene Høyre/Fremskrittspartiet, og støttepartiene Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre.