I går ble det kjent at Stortinget ikke vil bruke tvang for å slå Frøya sammen med Hitra, selv om det var Fylkesmannens tilrådning til Stortinget. Vi spurte Frank J. Jenssen, Høyres representant i kommunalkomiteen, om hvorfor vi slapp unna tvang.

- Det var mange tilrådninger om sammenslåing som ikke ble fulgt opp av Stortinget. Hovedregelen er at sammenslåing skal være frivillig. Hvis vi hadde fulgt alle tilrådningene ville alt blitt snudd på hodet, og tvang hadde blitt hovedregelen, sier Jenssen.

Stortingsflertallet ønsker å bruke tvang til slå 13 kommuner sammen med en eller flere naboer, som  skal bli til åtte nye kommuner, etter at Høyre, Frp, Venstre og KrF i kommunalkomiteen i flere uker tid har forhandlet om kommunereformen.

- Nærmere 100 kommuner har sagt at de vil slå seg sammen frivillig. Så har Stortingsflertallet offentliggjort at de vil bruke styringsretten sin i noen få tilfeller. Da har vi lagt til grunn at en annen part ønsket sammenslåing, og at det ellers var gode grunner for sammenslåing, sier Jenssen.

I Hitra og Frøyas tilfelle hadde ingen av kommunene vedtatt et ønske om å slå seg sammen med den andre. Grunnen til det var at begge kommunene tviholdt på at de skal ha kommunesenteret.

Men det er ikke for sent å slå seg sammen ennå, i følge Jenssen.

- Det er viktig å si at dette bare er en løypemelding, og at kommunereformen fortsetter. Vi stenger ikke døra for kommuner som ønsker å slå seg sammen. De som velger å slå seg sammen i løpet av året vil fremdeles få veldig gode økonomiske fordeler, sier Jenssen.