Mikroplast er små plastpartikler (1ɥm – 1 mm) som stammer blant annet fra bildekkslitasje, husholdningsartikler, industrielle prosesser og gjennom slitasje av overflater laget av eller belagt med plast. (Foto: NIVA)

I en fersk rapport fra The International Union for Conservation of Nature (IUCN), gjengitt hos norske NIVA,  heter det at små plastpartikler som vaskes av produkter som syntetiske klær og bildekk kan bidra opptil 30 prosent av "plastsuppa" som forurenser verdens hav.

Et nytt NIVA-prosjekt kalt «microTyre» ser på nettopp bildekkslitasje som potensiell kilde til mikroplast. Iflølge NIVA (Norsk institutt for vannforskning) kan små plastpartikler som vaskes av produkter som syntetiske klær og bildekk i mange utviklede land være en større kilde til marin plastforurensning enn plastavfall.

De siste årene - og spesielt den siste tiden – har det vært knyttet stor oppmerksomhet til mikroplast-forurensning i det marine miljøet og i ferskvannssystemer. Det er et stort fokus på å identifisere kildene til mikroplast.

I 2014 skrev Mepex en rapport for Miljødirektoratet om mulige kilder til mikroplast-forurensning til det norske marine miljøet. Ifølge rapporten er den desidert største kilden slitasje av bildekk som står for cirka 4500 tonn, eller nær halvparten av de totale utslippene. Mepex anslår at rundt halvparten av dekkfragmentene havner i havet.

Tidligere mikroplaststudier fra Skagerrak har observert mikroskopiske svarte partikler i prøvene, uten at forskerne har kunnet identifisere disse partiklene. En hypotese er at dette kan være «vei-støv». Tallene i Mepex sin rapport er basert på teoretiske estimater og NIVA ønsker med «microTyre»-prosjektet å tette et empirisk kunnskapshull.

- Vi vil skaffe tilveie sedimentprøver og vannprøver fra vasking av veituneller - samt prøver fra sedimentasjonsbassenger - for å avdekke tilstedeværelse av partikler fra bildekk, sier forsker David Pettersen Eidsvoll i NIVA i en pressemelding.

NIVA har tidligere samarbeidet tett med Mesta/Statens Vegvesen i andre prosjekter tilknyttet vei, og håper å videreføre dette samarbeidet også i «microTyre».