Fiskeriminister Per Sandberg holdt foredrag om myter og virkelighet i oppdrettsnæringen under Havbrukskonferansen på Sistranda tirsdag.

Der kom han inn på temaet vekst, og det nye trafikklyssystemet som skal iverksettes fra høsten av. I følge Sandberg er det lakselus som da vil være "trafikkkonstabelen" som vil bestemme hvem som får lov til å kjøpe nye konsesjoner, eller utvide eksisterende anlegg.

Når vet dere mer om hvem som får vekst?

- Det vet vi først til høsten. Egentlig skulle jeg hatt dette på plass litt tidligere, men det er litt uenighet og litt usikkerhet rundt de modellene som finnes. Derfor driver vi og måler hele tiden fremover nå og tester ut modellene. Og da vil det være fra lusenivåene fra første oktober og tilbake til i dag som avgjør om du får grønt lys eller ikke, sier Sandberg til hitra-frøya.no.

Har dere noen anelse om hvordan det ligger an her ute?

- Hvis man skal legge til grunn 2016, så hadde de aller fleste produksjonsområdene helt opp til Trøndelag utfordringer, for å si det mildt. Man hadde enorme utfordringer her i fjor. Og så har man iverksatt en rekke tiltak, så man tror at man har betydelig bedre kontroll nå enn i fjor på dette tidspunktet. Dette skifter også veldig fort. Men ut fra tallene jeg har fått fra næringen og Mattilsynet nå så ser det noe bedre ut. Men det er alt for tidlig å flagge, for plutselig så snur det igjen, sier ministeren.

Men Sandberg lover vekst fra oktober, for de som klarer å holde kontrollen på lusa.

- De som får grønt lys får seks prosent vekst. De som får gult får ingen vekst. Og de som for rødt vet at de må iverksette tiltak for å komme seg opp på grønt. For fra 2019 vil de tape seks prosent produksjon. Det ble ikke iverksatt fra høsten av, fordi det er ennå noe usikkerhet rundt modellene.

Sandberg har tro på at næringen vil løse luseproblemene.

- Det skjer utrolig mye på utviklingskonsesjoner, men det er litt lenger frem i tid. Det skjer også utrolig mye på å utvikle dagens merdesystem også. Det skjer mye på brønnbåt siden, og bruk av ikke medikamentelle metoder. Det er ikke så rart at det skjer mye utvikling, for de som burde ha ambisjoner om å ta knekken på lusa er næringen selv. De bruker fire fem milliarder kroner på lusa i året, og skal de ha mulighet til å vokse så er det de som må løse luseproblemene. Og det gjør de. Det er stor fokus og innsats fra de minste til de største selskapene nå.

Det kan også betyr penger til kommunene gjennom havbruksfondet.

- Dersom 40 prosent av anleggene får grønt lys, og seks prosent vekst, så snakker vi om 400 millioner til kommunene annethvert år, sier Sandberg til hitra-frøya.no.