Under Havbrukskonferansen fortalte Olav Andreas Ervik, direktør for oppdrett i Salmar,  blant annet om status for havmerden, som er under bygging i Kina.

- Den skipes ut fra Kina i medio juni, og fraktes hele veien rundt hele Afrikakysten, og skal være på plass i Frohavet medio august. Og den første smolten settes ut i starten av september, sa Ervik.

Han fortalte også om hvordan de fra 2015 måtte begynne å tenke helt nytt om bekjempelse av lakselusa, da den hadde blitt resistent mot de fleste kjemiske lusemidler.

Han forteller til hitra-frøya.no at havmerden vil gjøre at de i mye større grad kan forebygge lusesmitte.

I forkant av lusa

- Vi tror først og fremst at området vi legger havmerdene på er mindre utsatt for lusesmitte enn de tradisjonelle nære kystlokalitetene, fordi havmerden blir liggende i kyststrømmen som kommer fra Golfstrømmen. Det har vi forsket på i mange år og fått et tydelig bilde av. Og så har vi store muligheter for å sette inn tiltak på grunn av at havmerden er en fast rigid konstruksjon. Det gjør det enklere å montere ting for å skjerme mot lusa, og gjøre det automatisk. Vi kan og senke laksen til dypere vann når vi oppdager lus i overflaten. Og det å montere skjul for rensefisk i en konstruksjon som ligger rolig er enklere enn i en konstruksjon som beveger seg. Det gjør at vi er bedre forberedt på smitte av lus, sier Ervik.

Olav Andreas Ervik fortalte om havmerden.

Digital overvåkning

Ervik snakket også om økt bruk av digital overvåkning av laksen med ulike sensorer, for å registrere blant annet laksens helsetilstand og lusesmitte. Tagging av laksen med en datachip kan være en aktuell metode.

- Over tid vil vi finne verktøy som hjelper oss å forutse hva som treffer oss, om det er et belte med lavt oksygen eller et belte med luselarver, slik at vi kan iverksette tiltak før det når oss. Nå oppdager vi det først når det kommer inn i merden, og så setter vi inn tiltak. Men vi ønsker å komme dit at vi har et merdevarsel som gjør at vi kan sette inn tiltak tidligere, sier Ervik.

Bedre forberedt også i tradisjonelle anlegg

- Ser dere for dere vekst i den tradisjonelle merdeteknologien, eller den nye off-shore teknologien?

- Vi ser for oss begge deler. Vi har søkt om fem prosent vekst på 18 av konsesjonen våre i Troms og Finnmark, som er dagens teknologi. Så vi ønsker å ha med oss begge deler.

- Tror du det blir noe vekst rundt Hitra og Frøya med dagens teknologi i neste runde?

- Det tror jeg det blir etter hvert. Nå må vi først og fremst demonstrere at vi håndterer luseutfordringene, og vise at vi kommer på grønt lys i den nye trafikklysmodellen. Da tror jeg det også blir vekst med tradisjonell teknologi.

- Hvordan skal dere gjøre det?

- Det gjør vi først og fremst med en kombinasjon av forebyggende tiltak, som for eksempel skjerming mot lus, og kontinuerlige tiltak som rensefisk. Vi har etablert en betydelig produksjon av rensefisk i Salmar, som gjør at vi skal ha tilstrekkelig med rensefisk i merden våre. Og vi har bygd opp en stor kapasitet på ikke medikamentelle behandlingsmetoder, som gjør at vi skal kunne være i alle områder vi er etablerte for å behandle mot lus. Vi vil også behandle enkeltmerder når vi ser at lusenivåene stiger. Da vil vi få kontroll på lusa, mener Ervik.

- Vil dere takle en lignende situasjon som Lerøy og Måsøval havnet i sist høst?

- Ja det føler jeg meg trygg på. Årsaken til det er at vi har investert såpass mye i ikke medikamentelle metoder og har en kapasitet til å håndtere en slik situasjon, noe vi også demonstrerte høsten 2016. Og ser vi at tiltakene på sjø ikke skulle virke av enn eller annen grunn, så har vi kapasitet til å ta ut fisken med et så stort slakteri som Innovamar, sier Ervik til hitra-frøya.no.

Har tro på Salmar

Fiskeriminister Per Sandberg har troen på Salmars havmerd.

- Har du like stor tro som Ervik på at de vil få bukt med luseproblemene med havmerden?

- Ja det har jeg veldig tro på. Salmar er først ute med realisering av utviklingskonsesjoner, og vil kanskje slakte den første laksen i 2018.  Men jeg har også stor tro på andre typer utvikling og teknologi som foregår ved siden av utviklingstillatelsene. Det skjer utrolig mye utvikling av dagens merdesystem også i forhold til både rømming og luseproblematikk. Og det skjer mye på brønnbåtsiden og ikke medikamentelle behandlinger, mener Sandberg.

Olav Andreas Ervik fortalte om havmerden.