Tidlig i planleggingen av kultur- og kompetansesenter på Frøya, ble det lansert en tanke om et visningssenter for naturvernområdet i Froan.  Ivar Blikø er hyret inn som prosjektmedarbeider, og det ble satt ned ei styringsgruppa med lokale folk som skulle jobbe med å konkretisere hva et slikt senter skal inneholde, og hvordan man skal få gjennomført det.

Sørburøy.

Overnatting og servering

- Vi ser for oss et besøkssenter for naturvernområdet. Det skal være et senter som kan ta imot grupper, og som kan tilby både overnatting og servering. Det skal bli et senter som kan bidra til å bygge opp reiseliv rettet mot naturvernområdene, uten at det kommer i konflikt med vernet, fortalte Hans Olav Brendberg, som ledet styringsgruppa.

Samfunnsgruppa i Sørburøy Velforening inviterte før jul i 2014  til stifting av Froheim A/S.  Dette er første steget for å få realisert eit nytt reiselivsprosjekt i Froan, med besøkssenter for naturvernområdet.

Froheim A/S var tenkt som driftsselskap i forbindelse med opplevelses- og kompetansesenteret på Sørburøy.

- Skal et slikt opplevelsessentr lykkes, er det avgjørende at vi kan tilby opplevelser og aktiviteter som gjør at besøkende får oppleve naturen i Froan på nært hold. For å komme i gang med dette ønsker vi å stifte selskapet før nyttår, og komme i gang med driften i den nye sesongen, opplyste velforeningen den gang.

Hele 81 aksjonærer tegnet aksjer for tilsammen 70.000 kroner.

I neste omgang var det meningen å etablere et  eierseselskap som skal stå for bygging av selve bygningen, og som skal stå som eier av denne.

Stemningsbilde fra Sørburøy.

Visningstur

Nevnte Ivar Blikø er også med i gruppen som torsdag skal besøke Sørburøya for å se nærmere på turistdelen av Froheim-prosjektet. Han representerer nå Bedriftsnettverket Turisme Froan.

Lilly Gården på Sørburøya mener det haster med å få laget et turistilbud.

- Skal vi lykkes bør det være et tilbud på plass allerede i sommer slik at turister kan gjøre et strandhogg på Sørburøya. Vi har søkt om å få kunne bruke kjøkkenet ved velforeningshuset slik at turistene kan serveres. Videre må vi se etter andre tiltak som kan gjøre Froan attraktivt, mener Gården.

- Det har vært mye arbeid med prosjektet. Når vi mangler penger,  er det ikke lett å få til noe. Men dugnadsånden er stor, og jeg må si jeg ser lysere på mulighetene for å få til noe nå, sier Lilly Gården foran torsdagens befaring.

Strandhogg Froan

Torsdag skal for aktører med interesse for et helhetlig Froheim-konsept på visningstur til Froan. Det gjelder innovative innkvarteringsløsninger (PodHouse), lokale energiløsninger og svevende energiproduserende stier og informasjonspunkter basert på QR-kode. Etter befaringen vil det lages en beskrivelse på dette, og det vil bli et innspill på elementer i et helhetlig Froan konsept.

Froheim AS er tiltenkt en rolle som vertskap ved besøk på Sørburøy /Froan. Ulike produkter skal utvikles i samarbeid med bedriftsnettverket.

Matopplevelser vil stå sentralt. Det er to tradisjonsretter som en ønsker å prøve ut: Fiskeball måltid og sodd. Dette gjøres i samarbeid med Hotell Frøya.

Hele konseptet vil skrives ut som produktet «Strandhogg Froan», og inneholde alle elementer som inngår. På denne turen vil matopplevelsen testes ut, og det vil bli hentet inn ideer og innspill som da skrives inn i produktbeskrivelsen.