En ung Trondheimsmann angrer nok bittert etter at han i vår ble tatt for kjøring med ulovlig høy fart på Lakseveien. (Fv 714).

Fartsforseelen fant sted ved ved Slåttavika (“Sundesletta”) på Sunde hvor politiet målte farten til 121 km/t i 80-sonen.

Mannen avga i Sør-Trøndelag tingrett en uforbeholden tilståelse.

Etter forskriftene er utgangspunktet at det ved kjøring i 120-130 km/t i 80-sone skal idømmes tap av førerrett med 5-8 måneder.

Forbikjøring

Siktede forklarte i retten at han var uenig i det som fremgår av anmeldelsen om at farten hans var stabilisert etter forbikjøringen og før hastighetsmålingen startet.

Retten har imidlertid ingen grunn til å betvile det som fremgår av anmeldelsen, og legger til grunn at forbikjøringen var fullført og at farten var stabilisert.

Siktede har to aktive prikker fra tidligere, noe som medfører at tapsperioden forlenges med tre måneder. Etter dette har retten kommet til at samlet tapsperiode for førerkortet skal være 8 måneder.

Avhengig av førerkortet

Siktede mener at tap av føreretten vil ramme ham uforholdsmessig hardt, da han er avhengig av førerkortet i arbeidet. Arbeidsgiver har i følge tiltalte opplyst at han mister jobben om han taper føreretten.

Mannen har også opplyst at han betjener et stort lån som han ikke vil kunne betjene ved lavere inntekt enn den han har nå. Han må da selge leiligheten sin dersom han mister jobben. Han mener også at hans muligheter for å skaffe seg annet arbeid med tilsvarende lønn er umulig for ham.

Hensyn til trafikksikkerheten

Tingretten svarer at tap av førerett vil få store konsekvenser for svært mange når det gjelder arbeid og økonomiske forpliktelser.

- Dette er ikke noe særtrekk ved denne saken. Er situasjonen slik at man er veldig avhengig av å beholde føreretten, må man innrette kjøringen sin deretter slik at man ikke risikerer å komme i situasjoner der man kan tape føreretten, konkluderer Sør-Trøndelag tingrett.

Retten kom derfor fram til at virkningen av tap av føreretten for en periode på 8 måneder ikke er mer byrdefull for siktede enn det som normalt kan påregnes.

I vurderingen har retten hensyntatt de konsekvenser tap av føreretten vil få for siktede, men mener hensynet til trafikksikkerheten og den alminnelige lovlydighet må være utslagsgivende.

Bot

Straffen ble fastsatt til en bot på 12.000 kroner. I tillegg fradømmes han retten til å føre motorvogn i åtte måneder

Mannen pålegges også å ta ny delvis førerprøve dersom han ønsker å få førerkortet på nytt.