Kystverkets museumsskip MS ”Gamle Oksøy” har lagt ut på en månedslang seilas for å merke 34 fredede fyr langs norskekysten. I helgen fikk Sula, Vingleia og Halten fyr besøk av det tidligere forsyningsskipet.

Se videoen, der mannskapet passerer Sletringen på vei mot Sula, Vingleia og Halten.

- Det har vært viktig å ta hensyn til både natur og bygninger på de fredede stasjonene, og gi nyttig og interessant informasjon uten å skape unødig ”støy”. I tillegg er en kombinasjon av informasjon og kulturelle inntrykk i form av billedkunst veldig spennende, sier filmfotograf Jan Robert Jore, som er med på deler av toktet for å dokumentere formidlingen.

Videoen har lokalavisa fått lov til å vise her på våre nettsider.

14.juli forlot museumsskipet "Gamle Oksøy" sin faste kai ved Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter i Kristiansand. Etter å ha besøkt fyrene i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal fylke, fortsatte de i helga med Sula, Vingleia, Halten, Nordøyan og Sklinna fyr her i Trøndelag. Deretter fortsetter ferden fylke for fylke helt opp til Bøkfjord fyr Nord for Kirkenes.

- Når man ankommer en fyrstasjon, enten med båt eller til fots, er det i dag lite eller ingen informasjon til publikum om fyrets historie, hvorfor det er der eller at man faktisk er kommet til et nasjonalt kulturminne som staten eier og har ansvaret for, sier Odd Nordahl-Hansen i en pressemelding. Han er skipper på ”Gamle Oksøy”.

- Vi er sikre på at opplevelsen blir veldig mye bedre hvis man lærer noe om lokale forhold knyttet til navigasjon, teknologi og historier fra fyrstasjonen i tidligere tider.

Lokalavisa Hitra-Frøya har også snakket med mannskapet ombord i dag. Denne artikkelen finner du her (HF+):